Očkování dětí proti obrně zastavilo boje v části Pásma Gazy

Od rána platí klid zbraní v centrální části Pásma Gazy, kde začalo masivní očkování dětí proti obrně. Příměří se vztahuje jen na tuto část enklávy, a to do odpoledních hodin. Za devět dnů má dostat vakcínu 640 tisíc dětí mladších deseti let. Očkovací kampaň bude pokračovat v dalších dnech na jiném místě. Tento měsíc byl na palestinském území zaznamenán první případ dětské obrny po 25 letech. Nemoc způsobuje ochrnutí končetin.

Očkovací kampaň pod vedením Světové zdravotnické organizace (WHO), Dětského fondu OSN (UNICEF) a dalších organizací se bude ve dnech 1. až 3. září soustředit na centrální oblast Gazy, ve dnech 4. až 6. září na jižní Gazu a od 7. do 9. září na severní část tohoto úzkého pobřežního pásu, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců.

Očkování statisíců dětí má zabránit tomu, aby se nemoc široce rozšířila. Kvůli válce, kterou odstartoval říjnový teroristický útok Hamásu na Izrael, totiž nemohla řada nově narozených dětí dostat vakcínu. Situaci navíc komplikují velmi složité hygienické podmínky.

Humanitární pauzy v bojích nemají nic společného s komplexní dohodou o příměří a propuštění rukojmí, kterou se mezi Izraelem a Hamásem už řadu měsíců snaží zprostředkovat Spojené státy, Egypt a Katar. Tato jednání pokračovala i tento týden v Káhiře a v Dauhá. Zatím bez úspěchu.

Dětská obrna (poliomyelitida) je vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění postihující nervový systém. Ve většině světa se ji podařilo vymýtit právě očkováním. V posledních letech se ale znovu objevila v Afghánistánu, Pákistánu či některých afrických zemích, například v nejlidnatější z nich Nigérii.