TÉMA

Česká armáda

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

Afghánistán je „hřbitovem impérií“. Spojenci se po dvaceti letech stahují, země se propadá do chaosu

„Je čas ukončit tuhle nekonečnou válku,“ řekl v dubnu letošního roku americký prezident Joe Biden. Po dvaceti letech se z Afghánistánu stahují spojenecká vojska. Islamisté tak znovu nabírají na síle a dobývají dlouho ztracená území. Spojenecká koalice vtrhla do země po teroristických útocích v USA v roce 2001. Poslední američtí vojáci se měli letos stáhnout právě 11. září, nakonec ale Biden oznámil, že jednotky USA odejdou již do konce srpna.
15. 7. 2021|

Čeští vojáci chrání v Mali základnu mise EU

Vojáci v rámci mise Evropské unie v africkém Mali cvičí šest stovek nových příslušníků tamní armády. Koncem ledna mají být připraveni k boji s islamistickými povstalci. Instruktory při výcviku v terénu chrání český kontingent. Češi také mají na starosti ostrahu dvou hlavních spojeneckých základen.
17. 1. 2021|