TÉMA

Bezpečnostní záruky

Členství v NATO ne, bezpečnostní záruky ano. Biden nabídl Ukrajině ochranu po vzoru Izraele

Ukrajina zřejmě na summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu nedostane pozvánku ke vstupu. Spojené státy se místo toho chystají zemi napadené Ruskem nabídnout podobné bezpečnostní záruky, které poskytují Izraeli. Slíbil to americký prezident Joe Biden. O bezpečnostních zárukách navíc mluví i Berlín.
10. 7. 2023|

Ukrajina v Istanbulu navrhla cestu k neutralitě, Rusko slíbilo omezení vojenských aktivit u Kyjeva

Vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou v Istanbulu byla konstruktivní, uvedl ruský vyjednavač. Podle Kyjeva byl posun dostatečný k uskutečnění setkání prezidentů obou zemí. Ukrajina údajně navrhla Rusku systém záruk, který by mohl vést až k její neutralitě. Rusko slíbilo omezit své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, v úterý večer pak generální štáb ukrajinské armády uvedl, že se odtud začaly stahovat některé jednotky.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 22:10|

Pokud Rusové překročí hranice Ukrajiny, Nord Stream 2 končí, prohlásil Biden po jednání se Scholzem

Na balíčku sankcí pro případ útoku Ruska proti Ukrajině se v pondělí domluvili ve Washingtonu americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz. Pokud Rusové překročí hranice Ukrajiny, Nord Stream 2 končí, prohlásil poté americký prezident. Ve stejný den se odehrála i další diplomatická jednání. Francouzský prezident Emmanuel Macron jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě. Německá ministryně zahraničí zahájila návštěvu Ukrajiny. V Kyjevě jednal i šéf české diplomacie Jan Lipavský spolu s kolegy ze Slovenska a Rakouska.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 23:06|

Lavrov: Zmoudřeli jsme, Západu nevěříme. Od NATO chceme právně závazné bezpečnostní záruky

Rusko Západu nevěří a bude chtít, aby respektoval jeho „zákonné zájmy“. Od NATO také bude žádat právně závazné bezpečnostní záruky. V ruské státní televizi to řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň sdělil, že Moskva odesílá členským zemím NATO a OBSE požadavek, aby vyjasnily, zda hodlají „splnit povinnost neposilovat svou bezpečnost na úkor bezpečnosti ostatních“.
30. 1. 2022|

Moskva chce svou sféru vlivu, odmítá Švédsko ruské požadavky vůči NATO a USA

Švédský ministr obrany Peter Hultqvist odmítl ruské požadavky, které Moskva zveřejnila v pátek a které označuje za bezpečnostní záruky. Švédskému ministrovi například vadí závazek, že by se NATO nemělo dále rozšiřovat ve východní Evropě. Cílem požadavků Moskvy je podle Hultqvista vytvořit v Evropě ruskou sféru vlivu.
20. 12. 2021|