TÉMA

Kurz koruny

Nákup nových obrněnců může Česko stát o miliardy víc. Opozice to kritizuje
Nákup bojových vozidel pěchoty může stát až jednasedmdesát miliard korun. Podle resortu obrany jde o maximální částku, která zahrnuje i rizika, jako je inflace či vývoj kurzu koruny. A je to o jedenáct miliard víc, než činí smluvní cena. Kritizuje to sněmovní opozice, informace podle ní dosud chyběla.
1. 11. 2023|
Česká národní banka ponechala sazby na stávající úrovni
Rada České národní banky (ČNB) ve středu na jednání v novém složení ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro ponechání sazby na této úrovni hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden navrhl růst sazeb o 0,25 procentního bodu. Na nynější úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:46|
Silná koruna zlevňuje dovoz, problémy ale dělá exportérům
Česká měna je vůči euru nejsilnější za posledních čtrnáct a půl roku. Nyní už je možné koupit jedno euro i za méně než 23,70 koruny. Zlevňuje to nákupy v zahraničí a třeba i dovolené. Naopak komplikace je to pro tuzemské exportéry. Pokud koruna zůstane silná, tržby vývozců mohou klesnout o 210 miliard korun, varuje Asociace exportérů.
10. 2. 2023|
Domácnosti i firmy čeká ekonomicky složitý rok, shodují se analytici
Analytici oslovení Českou televizí se shodují, že jak pro domácnosti, tak pro firmy bude rok 2023 po ekonomické stránce složitý. Hlavní důvod je třeba hledat v přetrvávajících vysokých cenách. Od jara se sice očekává alespoň mírnější tempo zdražování, tuzemské hospodářství se nicméně nachází na začátku recese.
1. 1. 2023|
ČNB patrně stále intervenuje. Kurz koruny je však slabší, než by si přála
Česká národní banka stále intervenuje a posiluje tak kurz koruny, potvrzuje většina ekonomických analytiků. Podle nich už tak na obranu české měny dala za poslední měsíc asi 125 miliard korun. I po těchto zásazích ale euro vyjde na 24 korun a 70 haléřů. Centrální banka koruně pomáhá i kvůli vysoké inflaci, silnější měna zlevňuje dovoz.
20. 6. 2022|
Česká národní banka intervenuje na devizovém trhu, po jejím zásahu koruna posílila
Bankovní rada České národní banky na mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka o tom informovala na webu.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:36|daz
Češi sledují před dovolenou kurz koruny. Po jmenování nového guvernéra ČNB měna oslabila
Po středečním jmenování nového guvernéra České národní banky oslabil o několik procent kurz koruny. Dohled nad měnou je jedním z významných úkolů centrální banky. Například od konce roku 2013 do dubna 2017 udržovala měnovými intervencemi kurz koruny vůči euru nad 27 korunami, zdůvodňovala to snahou zabránit deflaci a podpořit exportéry. Spotřebitelé ale nebývají ze slábnutí koruny nadšeni, například se tak prodražují dovolené.
12. 5. 2022|
Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny
Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.
10. 4. 2022|
Bez vlivu ČNB by inflace nezačala klesat, říká europoslanec Niedermayer o zvýšení úrokových sazeb
Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Podle centrálních bankéřů letos inflace vystoupá na průměrných 8,5 procenta. „Bez vlivu ČNB by však inflace nezačala klesat a byli bychom na tom ještě hůř,“ řekl bývalý viceguvernér ČNB a současný europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), který byl hostem čtvrtečního Interview ČT24.
4. 2. 2022|vkl
Česká měna poprvé od loňského února zakončila pod pětadvaceti korunami za euro
Česká měna k té unijní v úterý posílila pod 25 korun za euro, kolem 17:00 se obchodovala za 24,92 koruny za euro. Pod 25 korun za euro zavírala naposledy loni v únoru, tedy ještě před propuknutím epidemie koronaviru. Proti pondělnímu podvečeru získala česká měna vůči euru 15 haléřů. K dolaru si v úterý polepšila o devět haléřů na 22,06 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.
28. 12. 2021|
Koronavirová nejistota sráží českou korunu. Pokud by zeslábla příliš, nevylučuje centrální banka zásah
Česká měna oslabuje a drží se nad hranicí 27 korun za euro. Může za to především nejistá situace kolem koronaviru. Podle analytiků může euro zdražovat dál. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok nevyloučil, že by v takovém případě mohla zasáhnout.
1. 10. 2020|
Koruna zůstává vůči euru slabá. Pomáhá to exportérům, prodražuje nákupy v zahraničí
S plány na otevírání hranic začíná lidi znovu více zajímat také kurz koruny. Ta zůstává slabá. Česká měna se už druhým týdnem pohybuje kolem hranice 27,60 koruny za euro. Tím klesá kupní síla zdejších obyvatel oproti zemím, kde se platí eurem nebo dolarem. Lidem se rovněž prodraží nákupy v zahraničí. Exportní firmy naopak vnímají slabou korunu jako výhodu.
19. 5. 2020|
Korunu teď už nečeká zásadní posilování, míní analytici. Měla by být stabilní
Česká národní banka zvýšila ve čtvrtek nečekaně úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Koruna na to zareagovala posílením kurzu vůči euru a po osmi letech pokořila psychologickou hranici 25 korun za euro, později však část zisku umazala. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše žádné větší důsledky toto posílení mít nebude. Ve studiu ČT ale potvrdil, že se teď například vyplatí nakoupit eura těm, kdo je budou v následujících měsících potřebovat. V pátek koruna ztratila k euru sedm haléřů na 25,06 koruny za euro.
7. 2. 2020Aktualizováno7. 2. 2020, 22:46|
Koruna zpevnila k euru na nejsilnější úroveň za sedm let
Krátce před 10:00 se česká měna podle serveru Patria.cz obchodovala na 25,118 koruny za euro. Dostala se tak na nejsilnější úroveň za sedm let a byla tedy i nejpevnější vůči společné evropské měně od ukončení intervenčního režimu České národní banky (ČNB). V hodnocení dalšího vývoje jsou však analytici opatrní.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:05|
Marka za osmnáct. Devalvace koruny před 30 lety byla podle ekonomů nezbytná
Znehodnocení koruny v několika krocích během roku 1990 bylo nezbytným předpokladem pro přechod tehdejší československé ekonomiky na tržní model, shodují se ekonomové. I když podle některých bylo zpětně oslabení kurzu příliš velké, obecně nastartovalo dlouhodobé posilování koruny. Ta se tak stala do jisté míry nárazníkem proti ekonomickým šokům, což je vidět i v současné malé ochotě veřejnosti přejít na euro. Navíc posilování koruny začalo postupně zlevňovat nákupy Čechů v zahraničí.
8. 1. 2020|
Euro místo koruny? Překážkou zůstává rozdíl v ekonomické úrovni Česka a eurozóny, uvádí ČNB
Překážkou pro brzké přijetí eura je nadále nedokončený proces dlouhodobého sbližování úrovně České republiky a vyspělých zemí eurozóny. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Česká národní banka. Jako další rizikový faktor uvádí i nesladěnost finančních cyklů Česka a eurozóny a otázku dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financí kvůli stárnutí populace a růstu mandatorních (povinných) výdajů rozpočtu. Takzvaná maastrichtská konvergenční kritéria nicméně Česko už v současnosti v podstatě splňuje.
22. 12. 2019|
Před šesti lety spustila centrální banka intervence k oslabení koruny. Hlasování bylo tehdy těsné
Hlasování, kterým Česká národní banka před šesti lety rozhodla o devizových intervencích oslabujících tuzemskou měnu, bylo těsné. Pro spuštění se tehdy vyslovili čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Vyplynulo to z vystoupení části někdejších centrálních bankéřů na akci Institutu Václava Klause věnované výročí začátku intervencí. Ty trvaly do dubna 2017.
7. 11. 2019|
Ekonomika je slabší, než se čekalo. ČNB zhoršila odhad růstu
Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,8 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér Jiří Rusnok.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 20:20|mkk
Koruna je na úrovni jako před intervencemi. Optimistickému očekávání ČNB o posílení se vzpouzí
Před dvěma roky přišel český průmysl o měkký polštář. ČNB skončila s intervencemi, kterými oslabovala českou měnu vůči euru na úrovni 27 korun za euro. Zatímco pro exportní firmy je slabší domácí měna výhodou, pro nakupování v zahraničí je to naopak. Ovšem výraznější posílení měny od té doby nenastalo. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit.
5. 4. 2019|
Koruna oslabuje, a prodražuje tak nákupy v zahraničí. Vývozci jsou naopak ve výhodě
Nákupy v zahraničí jsou opět dražší. Česká měna uprostřed listopadu oslabila až nad hranici 26 korun za euro. A neposiluje. Oproti očekávání nepomohlo ani to, že Česká národní banka už čtyřikrát za sebou zvýšila úrokové sazby. Podle analytiků jsou důvodem zprávy o zpomalení ekonomiky. Koruna by tak mohla oslabovat dál.
19. 11. 2018|mkk
Kurz koruny
Nákup z Ameriky vyjde dráž. Česká měna už oslabila nad 23 korun za dolar
Koruna se v pondělí propadla na nejslabší úroveň k dolaru od loňského června. K 17:00 oslabila k dolaru oproti předchozímu závěru o 23 haléřů na 23,05 koruny za dolar. Mírně oslabila i k euru, a to o dva haléře na 25,94 koruny za euro. Podle analytiků se přitom neobjevily žádné nové impulsy k oslabení koruny. Vůči americké měně však oslabilo i euro.
12. 11. 2018|
Intervence ČNB
Před pěti lety začala centrální banka uměle oslabovat korunu. Odkaz intervencí zůstává rozporuplný
Mnozí analytici byli tehdy v šoku a mnozí exportéři se radovali. Krátce po poledni ve čtvrtek 7. listopadu 2013 Česká národní banka oznámila, že se rozhodla zahájit devizové intervence  s jasným cílem: oslabit korunu. Bylo to poprvé od roku 2002.
7. 11. 2018|
Ekonomika poroste zřejmě méně, uvádí ministerstvo financí. Jako riziko vidí brexit i protekcionismus
Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na tři procenta a příští rok na 2,9 procenta. V červenci ministerstvo ještě předpovídalo, že letošní růst dosáhne 3,2 procenta a příští rok 3,1 procenta. Loni ekonomika stoupla podle ministerstva o 4,3 procenta.
6. 11. 2018Aktualizováno6. 11. 2018, 14:35|
Kurz koruny
Česká měna obíhá hranici 26 korun za euro. Navzdory kroku ČNB se stále drží slabší pozice
Česká koruna se dál drží kolem hranice 26 korun za jedno euro, kterou překročila koncem minulého týdne, a to i přesto, že centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu. V dobách dovolených oslabování koruny znamená vyšší útratu pro české turisty.
2. 7. 2018Aktualizováno2. 7. 2018, 16:03|