Koruna zůstává vůči euru slabá. Pomáhá to exportérům, prodražuje nákupy v zahraničí

Události: Vývoj české měny (zdroj: ČT24)

S plány na otevírání hranic začíná lidi znovu více zajímat také kurz koruny. Ta zůstává slabá. Česká měna se už druhým týdnem pohybuje kolem hranice 27,60 koruny za euro. Tím klesá kupní síla zdejších obyvatel oproti zemím, kde se platí eurem nebo dolarem. Lidem se rovněž prodraží nákupy v zahraničí. Exportní firmy naopak vnímají slabou korunu jako výhodu.

Výrobce optiky Meopta vyváží 85 procent svého zboží. Poptávka v zahraničí ale klesá, až o 20 procent. Z velké části firma platí a inkasuje v eurech.

„Tak jak postupně covid-19 nebo celá ta epidemie jde světem, tak postupně dochází k omezování poptávky, ale i těch dodávek. Takže to zasahuje export,“ uvedl ředitel firmy Vítězslav Moťka. 

Dodal, že principiálně by oslabení koruny mělo být pro ně výhodné, ale protože mají kurz koruny fixovaný, neočekávají okamžitý dopad.

Kurz koruny nyní reaguje především na zprávy o ekonomice z celého světa. Ta evropská se třeba v prvním čtvrtletí propadla o více než tři procenta.

„Koruna během krize výrazně oslabila, takže to pomůže našim exportérům, ale bude hodně záležet na klimatu v Německu, v Itálii, ve Francii, jestli se ta výměna zboží podaří uskutečnit,“ přibližuje současnou situaci člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls.

Jak slabou korunu lze čekat

Kdo však obvykle na slabé koruně tratí, jsou lidé. Jim zdraží dovolená i zboží z ciziny. Turistický ruch však nyní prakticky neexistuje. Zájem o výměnu peněz je mizivý. Jak ve směnárnách, tak v bankách.

„V průběhu března a dubna ten pokles byl zhruba 70 procent. Bylo to hlavně způsobeno tím, že naši klienti a občané obecně nevyjížděli na zimní dovolené, na jarní prázdniny,“ nastínil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Tuzemská měna by podle prognózy ČNB měla nad hranicí 27 korun zůstat po zbytek letošního roku i celý příští rok. Guvernér Jiří Rusnok navíc upozornil, že centrální bankéři nebudou znovu intervenovat jako v roce 2013 a držet kurz uměle na předem dané úrovni.

ČNB si zpracovává různé scénáře dalšího vývoje, ten nejhorší model - počítající s druhou vlnou pandemie - počítá příští rok s oslabením koruny až na 31,6 koruny za euro. Rusnok ale tento týden označil za nepravděpodobné úvahy, že by koruna mohla skutečně oslabit až například na 32 korun za euro.

Je to úroveň (32 korun za euro), kterou si fakticky nedokážu představit po dobu mého mandátu jako guvernéra ČNB. To by muselo být spojené s nějakou apokalypsou.
Jiří Rusnok

„Slabší koruna spíše ekonomice pomáhá, není to nic, proč by Česká národní banka měla reagovat,“ řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.  

Koruna se v úterý večer obchodovala na 27,53 korunách za euro a k americké měně na 25,15 korunách za dolar.