Kontrol na hranicích s Českem ubývá. Většina přechodů by se měla otevřít příští týden

Události: Na hranicích ubývá kontrol, přechody se otevřou příští týden (zdroj: ČT24)

Česká republika chce od 26. května otevřít většinu hraničních přechodů a kontroly na nich by měly být už jen namátkové, řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Povinnost předložit při vstupu do země negativní test na covid-19 by však platila dál. Režim na některých hranicích s Českem se uvolňuje už teď, například Rakousko už otevřelo všechny hraniční přechody s Českem i Slovenskem, kontrol ubylo i na hranicích s Německem. Mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem, Německem a Maďarskem by se hranice mohly otevřít úplně už 15. června.

Sousední země České republiky postupně uvolňují kontroly na hranicích, na některých hranicích, například s Polskem, však stále zůstávají pravidla přísná. Stále však pokračují jednání mezi jednotlivými státy. 

Německo

Od 16. května už zrušilo nebo alespoň uvolnilo kontroly na svých hranicích Německo. V případě Česka a Polska ale Německo hraniční přechody kvůli pandemii koronaviru nestřežilo, i když jsou zavřeny z jejich strany. O úplný návrat k normálnímu stavu usiluje německá vláda i v Česku.

„Přál bych si, aby hraniční kontroly, které provádějí naši polští a čeští sousedé, v dohledné budoucnosti také skončily,“ řekl německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas. 

Česká strana plánuje nahradit plošné hraniční kontroly namátkovými od 26. května. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už v pondělí oznámil, že hranice s Německem by se mohly otevřít k 15. červnu. Podle něj však bude nutné postupovat odpovědně a zajistit, že poté nebudou do Česka cestovat lidé z rizikovějších zemí, třeba z Belgie či Francie.

Polsko

Země 13. května prodloužila uzavření hranic o další měsíc, tedy až do 12. června. Vstup na polské území je aktuálně zakázán všem cizincům včetně Čechů, existují však různé výjimky. „U Polska to (otevření hranic) podle mého názoru bude také nejpozději v polovině června, ale tam ta jednání jsou teprve na začátku,“ uvedl Petříček.

Rakousko

Jižní soused Česka otevřel všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem o půlnoci 16. května. Kontroly kvůli šíření koronaviru jsou jen namátkové. Kontroly zůstanou minimálně do konce května na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem, rakouská hranice s Itálií zatím zůstane uzavřená.

Podle úterního vyjádření ministra Petříčka by se hranice s Rakouskem mohly do poloviny června otevřít i pro turisty, a to bez nutnosti testů na covid-19. Definitivní termín otevření českých hranic by však měl být známý ve druhé polovině příštího týdne.

Slovensko

Do poloviny června by o otevření hranic s Českem a Rakouskem měla rozhodnout i slovenská vláda. Informoval o tom slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Podle Petříčka už Česko nabídlo podobný model jako Rakousku, bude se o tom ale dále jednat.

Svět se rozdělí na tři zóny podle epidemiologické situace

Otevření hraničních přechodů v Česku, ke kterému má dojít příští týden v úterý, bude znamenat, že systémové hraniční kontroly se změní v namátkové. „O těch epidemiologických opatřeních se ještě stále vede diskuse. Zasedá epidemiologická skupina, kde by měli rozdělit celý svět do tří skupin podle epidemiologického rizika,“ řekl ve vysílání ČT ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí Pavel Pitel.

To by znamenalo, že u zemí, kde by bylo riziko nákazy nižší než v Česku, by byla opatření na hranicích minimální. U střední skupiny by mohl být dále vyžadován test na covid-19, v případě zemí, kde by bylo riziko nákazy nejvyšší, tam by bylo cestování zakázáno úplně nebo povoleno s výrazným omezením. 

Debaty o režimu na hranicích s okolními státy stále probíhají. Podle Pitela si však každá země určuje sama, jak rychle se pravidla budou rozvolňovat. „Naši polští kolegové zvolili v některých směrech přísnější opatření, než jsme zvolili my. Jsou v tom uvažování zhruba dva týdny za námi. Jiné státy jsou zase o dva týdny před námi,“ uvedl. 

Pitel však upozornil, že i nadále platí doporučení necestovat vůbec, pokud to není nutné. I tato doporučení se však budou koordinovat s doporučeními okolních států. 

Babiš: Ideální by bylo otevřít hranice pěti zemí najednou

Premiér Andrej Babiš (ANO) by považoval za ideální, kdyby se 15. června najednou otevřely hranice pěti zemí –⁠ Česka, Slovenska, Německa, Rakouska a Maďarska. Uvedl to po jednání s premiéry zemí visegrádské čtyřky a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Znamenalo by to volný pohyb občanů bez omezení.

Zatím se však jedná o předpoklady, které nejsou domluvené, zdůraznil Babiš. Odkázal na ministra Petříčka, který jednání vede. „Představa je otevřít tento prostor, těch pět zemí, umožnit nějakou cirkulaci lidí, jako to bylo před virem,“ konstatoval.

„Epidemiologická situace v okolních zemích je tomu nakloněna a není důvod čekat. Určitě jsou řešením bilaterální dohody. Myslím, že občané na to čekají,“ řekl místopředseda opoziční ODS Martin Baxa. 

Šéfové vlád zemí V4 se spolu s Merkelovou podle německé strany zabývali hlavně opatřeními v boji proti pandemii covidu-19. „Byli zajedno ve svém zájmu postupně odbourat stávající překážky k překročení hranic a kontroly, jakmile to vývoj pandemie dovolí,“ stojí v prohlášení mluvčího německé kancléřky Steffena Seiberta.

Některé evropské země se už turistům otevřely prakticky úplně

Situace v ostatních evropských zemích je velmi odlišná. Například Chorvatsko je turistům otevřeno už skoro bez omezení. Tamní ministr vnitra Davor Božinović už 16. května uvedl, že cizince ke vstupu do země opravňuje už pouhá rezervace ubytování v Chorvatsku.

Také Itálie se chce co nejdříve otevřít turistům. Italská vláda 16. května oznámila, že ve snaze co nejrychleji obnovit cestovní ruch otevře hranice návštěvníkům ze schengenského prostoru 3. června. Dvoutýdenní karanténa povinná nebude.

Řecko by se mohlo českým turistům otevřít od 1. července. Obě země spolu jednají také o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění covid-19. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek po jednání s řeckým ministrem turismu Harrym Theoharisem.

Španělsko otevře své hranice turistům koncem června, uvedl ministr dopravy José Luis Ábalos. Uvolňování pro cizince bude podle něj koordinováno s tím, jak se restrikce v zemi budou uvolňovat pro samotné Španěly. Slovinská vláda 15. května oznámila konec epidemie  a otevření hranic se všemi sousedy, v neděli večer ale určitá omezení vrátila.