Je výhodou nebýt nyní součástí eurozóny, uvedl viceguvernér ČNB Marek Mora

Česko má v současné hospodářské situaci výhodu, že není součástí eurozóny. V rozhovoru poskytnutém německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung to řekl viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

„Výhody toho, že nejsme součástí eurozóny, výrazně převažují,“ uvedl viceguvernér Mora v rozhovoru. Krize, kterou způsobilo šíření koronaviru, podle něj bude mít dopad na soudržnost eurozóny. Viceguvernér počítá mimo jiné s tím, že „debata kolem takzvané fiskální unie znovu získá na intenzitě“.

Podobně se nedávno pro ČT24 vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO): „Dneska když nám někdo vyčítá, že nejsme v eurozóně, tak se musím smát. Buďme rádi, že nejsme v eurozóně,“ řekl s narážkou na spory v měnové unii mezi „severem a jihem“ o takzvané koronavirové dluhopisy

V debatě, která později v ČT24 následovala, souhlasili s vyjádřením premiéra i další představitelé. 

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý: „Asi ano, vždycky říkám a obzvlášť teď to říkám, že jsem rád, že jsme členy EU, ale říkal jsem od počátku, že euro bylo předčasně zavedený projekt a v daném okamžiku je výhodou, že máme vlastní měnu“.

Předseda odborové centrály Josef Středula pak dodal: „Já souhlasím, my dlouhodobě říkáme, že bychom měli být obezřetní ke vstupu do eurozóny a teď se projevuje možnost vlastní měny právě proto, abychom mohli regulovat situaci v ekonomice.“

Souhlasil i bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl nebo generální ředitel energetické firmy ČEZ Daniel Beneš. „Má to své výhody, samozřejmě, že máme svou měnu a svou centrální banku,“ uvedl šéf energetického gigantu. 

Na opačné straně příznivců eura stojí například současný prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a bývalý koordinátor pro zavedení eura v ČR Tomáš Prouza či viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. 

Co si myslí veřejnost

V Česku dlouhodobě převažuje silná skepse veřejnosti k přijetí eura. 

Názory lidí na euro se loni zabýval i průzkum Eurobarometru. V Česku vidělo pozitivní dopad méně než polovina dotazovaných, informovala agentura ČTK. A 60 procent bylo proti zavedení eura, dodala. Nejvíce respondentů (38 procent) vidělo za nejpravděpodobnější přijetí eura za deset let.

Podle průzkumu CVVM z května 2019 si zavedení eura přálo 20 procent lidí, zatímco 75 % bylo proti a pět % nebylo rozhodnuto, uvedla Wikipedia. 

Mora v rozhovoru vyjádřil také nesouhlas s prognózami, které přirovnávají nadcházející hospodářský vývoj k písmenu V, a předpovídají tak, že po prudkém poklesu bude následovat prudký růst. „Nemyslím si, že je scénář V pravděpodobný. Myslím si spíše, že uvidíme něco mezi U a L, zhruba něco jako vlnovka firmy Nike,“ uvedl Mora. „Recese bude trvat déle a cesta zpět nahoru též,“ dodal.

K zavedení eura se Česko zavázalo přístupovou smlouvou do Evropské unie v roce 2003, dle níž by země měla vstoupit do eurozóny, pokud bude splňovat takzvaná konvergenční kritéria. Odpůrci zavedení eura dnes například argumentují tím, že se eurozóna od té doby výrazně změnila nebo že nechtějí, aby Česko ručilo za závazky kupříkladu Řecka.