Nákup z Ameriky vyjde dráž. Česká měna už oslabila nad 23 korun za dolar

Koruna se v pondělí propadla na nejslabší úroveň k dolaru od loňského června. K 17:00 oslabila k dolaru oproti předchozímu závěru o 23 haléřů na 23,05 koruny za dolar. Mírně oslabila i k euru, a to o dva haléře na 25,94 koruny za euro. Podle analytiků se přitom neobjevily žádné nové impulsy k oslabení koruny. Vůči americké měně však oslabilo i euro.

Česká měna byla vůči americké slabší naposledy koncem června 2017, kdy kurz dosáhl zhruba 23,11 koruny za dolar. „Bez nových fundamentálních impulsů česká koruna atakovala své nejslabší úrovně za poslední dobu,“ komentoval aktuální vývoj kurzu hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Česká měna od loňského dubna až do letošního února k dolaru prudce posilovala. Za tu dobu zpevnila vůči dolaru o přibližně pět korun na kurz těsně nad 20 korun za dolar. Přibližně v dubnu se ale vývoj obrátil, takže již v květnu byla koruna na úrovni kolem 22,50 koruny za dolar. Během léta kurz kolísal a od září tuzemská měna opět vytrvale oslabuje.

Dolaru se daří i vůči jednotné evropské měně

Nejnižší úrovně od loňského června pak dosáhlo vůči dolaru i euro. Jeho kurz v pondělí sestoupil až na 1,1240 dolaru za euro. Agentura Reuters píše, že jednotnou evropskou měnu tlačí dolů politická rizika v Evropě. Investoři mají obavy z rozpočtového sporu mezi italskou vládou a Evropskou komisí i z možnosti odchodu Británie z Evropské unie bez dosažení vzájemné dohody.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se teď vyšplhal až na 16měsíční maximum 97,578 bodu. K jeho růstu přispívá očekávání, že americká centrální banka Fed příští měsíc přikročí k dalšímu zvýšení svých úrokových sazeb.

„Rostoucí globální nejistoty a prohlubující se rozdíl mezi úroky v USA a jiných ekonomikách poskytují podporu (americkému dolaru),“ uvedl analytik Richard Turnill ze společnosti BlackRock.