„Na plochu největší požár v Řecku od roku 2000.“ Na pomoc dorazili i čeští hasiči

Pozemní tým českých hasičů ráno dorazil k městu Alexandrupoli, kde se zapojuje do boje s lesními požáry v Řecku. Češi nejprve čerpali vodu a pohonné hmoty, nasazeni budou přímo v okolí Alexandrupoli. V Řecku dál hoří v několika oblastech, v Athénách a dalších regionech je silně cítit štiplavý kouř a zápach spálené vegetace. Řecké úřady uvedly, že utichl silný vítr, což by mohlo usnadnit boj s požáry, uvedla agentura DPA. Pod kontrolu se už dostaly požáry v Turecku a na španělském ostrově Tenerife.

Šestým dnem hoří u velkého přístavního města Alexandrupoli u tureckých hranic. Linie boje s požáry má asi čtyřicet kilometrů a oheň se dál šíří západním směrem. Hrozí, že by se mohl spojit s požárem v pohoří Rodopy, uvedla řecká veřejnoprávní stanice ERT. Na místě pomáhají či pomáhat začnou hasiči z několika zemí Evropské unie, včetně těch z Česka nebo Německa.

Český pozemní tým, který je složen z více než šesti desítek hasičů a záchranářů a třiatřiceti kusů techniky, je podle mluvčí hasičů Martiny Götzové ubytován na základně asi padesát kilometrů od Alexandrupoli. „Odpoledne bude prováděn průzkum okolí, vyčkáváme na pokyny řecké strany ohledně konkrétního místa nasazení,“ doplnila.

Desetkrát větší požár než u Hřenska

Plocha zasažena ohněm v Alexandrupoli je více než deset tisíc hektarů, tedy asi desetkrát větší, než jakou zasáhl loni požár v Českém Švýcarsku, uvedli na sociální síti X čeští hasiči. Celkově je v Řecku nyní aktivní plocha požárů kolem 62 tisíc hektarů. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) zveřejnila záběry, na nichž je dým nad řeckými požáry viditelný z vesmíru.

Podle údajů programu Evropské unie Copernicus jsou řecké požáry dosud největší na území EU. Na sociální síti X to napsal evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič. Oheň už podle něj pohltil 73 tisíc hektarů vegetace. Čeští hasiči uvedli, že budou „zasahovat u nejrozsáhlejšího požáru v přírodním prostředí, který se letos v Evropě rozhořel“. „Zároveň je to na plochu největší požár v Řecku od roku 2000,“ dodali.

Hasiči dál svádí boj s ohněm v parku Parnitha severně od Athén, který v noci zesílil. Oheň sestoupil ze zalesněných kopců až na vzdálenost sto až dvě stě metrů od hlavní třídy s obchody, restauracemi a lanovkou vedoucí do hor. Nad ránem dostali místní obyvatelé výstrahu formou textové zprávy, aby byli připraveni na případnou evakuaci. Na místě zasahuje 260 hasičů a 77 vozidel, uvedla ERT.

Na řeckém ostrově Kefalonia ve středu obvinili hasiče ze žhářství. Muž se přiznal, že v posledních letech na ostrově založil celkem šest požárů. Soud mu dal čas do pátku na přípravu obhajoby. Vedení profesionálních hasičů pro podezřelého v případě prokázání viny žádá „exemplární trest, aby se již neopakoval tento nepřijatelný fenomén, který ničí pověst instituce (hasičů)“, uvedl server Kathimerini. 

Podrobně o požárech v Řecku hovořil vědecký redaktor ČT Vladimír Piskala:

Studio ČT24: Vědecký redaktor Piskala k požárům v Řecku (zdroj: ČT24)

Tři nové požáry vypukly ve čtvrtek dopoledne v okolí obce Avlonas, asi čtyřicet kilometrů severně od Athén. Policie zadržela čtyři lidi, které podezírá ze žhářství, píše ERT.

Požáry sužují také Turecko, jak ukazují záběry z dronu (zdroj: Reuters)

Požáry na Tenerife a v Turecku jsou pod kontrolou, píší média

Požár na španělském ostrově Tenerife už se nešíří, na severozápadě Turecka, v Portugalsku a v Itálii se během čtvrtka živel podařilo dostat zcela nebo do značné míry pod kontrolu. S odkazem na úřady jednotlivých zemí o tom informovala agentura AP.

Na Tenerife oheň spálil 150 kilometrů čtverečních a předseda regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo uvedl, že poprvé za více než týden „plameny nepostoupily ani o metr“. Hasiči by podle něj měli ještě během čtvrtka ohlásit, že je požár zcela pod kontrolou. Zároveň ale varoval, že s rostoucími teplotami by se oheň mohl opět rozhořet. Z celkem dvanácti tisíc evakuovaných jich mimo domov zůstává už jen dvě stě, píše AP.

V Barceloně ve čtvrtek o půlnoci klesla teplota na 30 stupňů Celsia poté, co během dne vystoupala až na 38,8 stupňů a překonala třináct let starý rekord. Ve španělském městě je také vysoká vlhkost a kombinace těchto dvou prvků do města přinesla dusivé vedro. Barcelona rozeslalo varování 3600 lidem z nejvíce ohrožených skupin. Úřady také začaly organizovat zalévání městské zeleně poté, co minulý týden jedna suchá palma spadla na ženu a usmrtila ji, píše The Guardian.

V provincii Çanakkale na severozápadě Turecka se podařilo oheň dostat pod kontrolu za méně než 48 hodin od propuknutí, a to navzdory vysokým teplotám a silnému větru, uvedl podle AP turecký ministr zemědělství a lesnictví Ibrahim Yumakli. Požár si vyžádal evakuaci 11 vesnic.

„Jsme velmi rádi, že nikdo nepřišel o život. Přesto je nám velmi líto živočichů z ekosystému, který byl zasažen,“ uvedl Yumakli.

V souvislosti s nabíráním vody pro hašení se ve středu zastavil provoz v průlivu Dardanely, částečně byl obnoven ještě ve středu večer. Podle ministra je ale provoz obnoven stále jen částečně.

Během čtvrtka se podařilo hasičům získat kontrolu také nad dvěma rozsáhlými požáry v Portugalsku a jedním menším v Itálii, uvedla AP.