U Mezinárodního trestního soudu se chystají žaloby proti Rusku, napsal americký list

Mezinárodní trestní soud (ICC) hodlá ve dvou případech zahájit stíhání za válečné zločiny související s ruskou invazí na Ukrajinu. S odkazem na své zdroje mezi současnými i bývalými představiteli soudu to v pondělí napsal list The New York Times (NYT), podle kterého ICC také požádá o vydání zatykačů na několik osob.

První žaloba se má týkat obvinění, že Rusko uneslo ukrajinské děti a dospívající a poslalo je do převýchovných táborů na ruském území. Moskva se s tímto programem, který označuje za humanitární misi na ochranu ukrajinských sirotků a opuštěných dětí před válkou, nijak netají.

Podle druhého obvinění Kreml při útocích úmyslně cílí na civilní infrastrukturu včetně vodních zdrojů a elektráren ležících daleko od fronty, píše NYT. V tomto případě Rusko při svých četných vlnách vzdušných úderů na ukrajinská města a infrastrukturu i přes důkazy vypovídající o opaku tvrdí, že zasahuje vojenské cíle.

Měsíce práce zvláštních vyšetřovacích týmů

Dva zmíněné případy by představovaly první mezinárodní žalobu vznesenou od začátku loňské velké ruské invaze na Ukrajinu. Chystanému podání žalob předcházely podle NYT měsíce práce zvláštních vyšetřovacích týmů.

Hlavní prokurátor ICC Karim Khan musí obvinění nejprve předložit k předběžnému posouzení, na základě kterého se rozhodne, zda jsou splněny požadavky pro vydání zatykačů.

Zatím není jasné, koho se přesně žaloby mají týkat. ICC soudí jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Na žádost NYT o komentář kancelář prokurátora uvedla, že podrobnosti související s probíhajícím vyšetřováním veřejně nekomentuje.

Bude mezi obviněnými Putin?

Někteří diplomaté a experti uvedli, že je možné, že by mezi obviněnými mohl být ruský vládce Vladimir Putin. Pravděpodobnost procesu je ale malá, protože soud nemůže projednávat případy v nepřítomnosti obžalovaných a je vysoce nepravděpodobné, že by Rusko své představitele vydalo.

Kreml od začátku loňské invaze odmítá, že by se na Ukrajině dopouštěl válečných zločinů. Mezinárodní i ukrajinští vyšetřovatelé i neziskové organizace a média ale už od prvních dnů konfliktu shromažďují přesvědčivé důkazy o zvěrstvech ruské armády, připomíná NYT.