Soud vyměřil Weinsteinovi za znásilnění šestnáct let vězení

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest šestnáct let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety v New Yorku dostal 23 let odnětí svobody. Druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že stráví zbytek života za mřížemi.

Čtvrteční verdikt pramení z napadení nejmenované modelky a herečky, které se odehrálo v hotelu v Los Angeles v roce 2013. Weinstein v loňském procesu čelil i obviněním ze zneužití dalších tří žen, porota ovšem uznala jeho vinu pouze v případě jedné ze stěžovatelek. Obvinění spojených s další údajnou obětí jej zprostila a u zbývajících dvou nedospěla k závěru.

Odsouzený, kterému bude v březnu 71 let, trvá na nevině i v případě, za který si ve čtvrtek vyslechl trest. Před oznámením výše trestu v soudní síni prohlásil, že dotyčnou ženu ani neznal. Modelka a herečka, která u soudu vystupovala anonymně, vylíčila, jak ji zkušenost s Weinsteinem poznamenala. „Před tou nocí jsem byla velmi šťastná a sebevědomá žena… Do budoucnosti jsem se dívala s nadšením. Všechno se změnilo, když mě obžalovaný brutálně napadl. Žádný trest není dost dlouhý na odčinění škody,“ řekla.

U soudu ve čtvrtek kromě poškozené chtěly vypovídat i další ženy, které proti Weinsteinovi během procesu svědčily, soudkyně Lisa Lenchová nicméně žádost jejich zástupkyně odmítla. „Nebudu z toho dělat otevřené fórum o chování pana Weinsteina,“ uvedla. Na čtvrtečním jednání také zamítla žádost obhajoby o obnovení soudního procesu. Obhájci i prokurátoři podle agentury AP odmítli verdikt komentovat.

Soud v New Yorku

V roce 2020 byl Weinstein v New Yorku odsouzen za sexuální napadení bývalé asistentky a znásilnění herečky Jessicy Mannové. Veřejně jej během posledních let obvinilo ze sexuálního obtěžování či zneužití více než osmdesát žen. Bývalý šéf produkčních společností Miramax a The Weinstein Company podle jejich výpovědí po desetiletí zneužíval svého vlivu, aby dostával své oběti do zranitelných pozic.

Proti rozsudku z roku 2020 se Weinstein odvolal a odvolací soud loni souhlasil s projednáním případu, přičemž proces by mohl začít letos.

Prokurátoři v Los Angeles zatím neuvedli, zda budou pokračovat ve stíhání v případech, u nichž porota loni nedospěla k rozhodnutí. Kde si bude mezitím Weinstein, který byl v létě 2021 vydán z New Yorku do Kalifornie, odpykávat svůj trest, není jasné.

Podmínečně propuštěn může být v New Yorku nejdříve v roce 2039.

Jeho skandál vypukl v roce 2017 po publikování článku listu The New York Times, který spustil lavinu obvinění proti dalším známým mužům označovanou jako hnutí MeToo.