U školky v Kyjevské oblasti se zřítil vrtulník, mezi oběťmi je ministr vnitra i dítě

Události: Tragický pád vrtulníku (zdroj: ČT24)

Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo ve středu ráno při havárii vrtulníku u Kyjeva. Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události po prvních odhadech snížila počet obětí havárie na 14 lidí včetně dítěte. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že podle jeho názoru nešlo o nešťastnou náhodu. Vláda zároveň jmenovala náčelníka policie Ihora Klymenka náměstkem ministra vnitra. Bude dočasně vykonávat ministerské povinnosti.

Údaje o počtu obětí se lišily. Policie nejprve oznámila šestnáct mrtvých, šéf kyjevské oblastní správy následně informoval, že obětí je osmnáct, zatímco záchranáři původně hlásili patnáct mrtvých. Tento údaj uvedl i prezident Volodymyr Zelenskyj, který nařídil tajné službě, policii a dalším orgánům zjistit příčiny nehody.

„Dnes (ve středu) ráno se v Brovarech zřítil vrtulník patřící státní záchranné službě. V důsledku letecké katastrofy zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr (Denys Monastyrskyj), první náměstek ministra (Jevhenij Jenin) a státní tajemník (Jurij Lubkovyč),“ uvedl po havárii policejní šéf Ihor Klymenko. 

„V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci,“ uvedl později předseda správy Kyjevské oblasti Kuleba. „V důsledku mimořádné události zahynulo patnáct osob, z toho tři děti. Zranění utrpělo 25 osob – patnáct dospělých a deset dětí,“ citovala agentura Ukrinform původní komuniké záchranářů, které bylo později revidováno. O patnácti obětech se zmínil také prezident Zelenskyj.

Později uvedl, že podle něj nešlo o nešťastnou náhodu. „Domnívám se, na základě zkušenosti s válkou, kterou mám stejně jako celá naše společnost, že to nebyla nešťastná náhoda, byla to válka. Válka se neodehrává jen na bojišti. Válka se odehrává na různých frontách,“ prohlásil.

Vedení ministerstva letělo na jedno z „horkých míst, kde se odehrávají boje“, řekl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Podle listu Ukrajinska pravda slíbil podrobnosti později. Měli navštívit Charkovskou oblast, uvedl mezitím podle agentury AP šéf policie v Charkovské oblasti Volodymyr Tymoško. 

Ukrajinská vláda dočasně uložila vykonávat ministerské povinnosti dosavadnímu šéfovi státní policie Klymenkovi, kterého jmenovala náměstkem ministra vnitra, informoval premiér Denys Šmyhal.

Monastyrskyj byl blízkým spolupracovníkem Zelenského

Monastyrskyj byl jedním z nejbližších spolupracovníků ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, připomíná zpravodaj ČT David Borek.

„Do vysoké politiky byl podobně jako Zelenskyj katapultován v roce 2019, kdy byl v nejužším týmu jeho (prezidentské) kampaně, Zelenskyj tehdy drtivým způsobem vyhrál (prezidentské volby). V rámci tohoto týmu byl Monastyrskyj garantem pro právní problematiku, zejména vymahatelnost práva a odstraňování korupce. V tom samém roce byl za prezidentskou stranu Služebník národa zvolen do ukrajinského parlamentu a v roce 2021 se stal ministrem vnitra,“ přiblížil zpravodaj ČT.

Zpravodaj Borek k úmrtí ukrajinského ministra vnitra (zdroj: ČT24)

Příčina tragédie není jasná

Zatím není jasné, co pád stroje způsobilo. Prokuratura svěřila vyšetřování příčin katastrofy ukrajinské tajné službě SBU, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na vyjádření generálního prokurátora Andrije Kostina. Experti a vyšetřovatelé podle něj prověřují všechny verze. Policie vyzvala svědky, aby se jí přihlásili. Mluvčí ukrajinské policie a ukrajinského letectva podle médií shodně uvedli, že je příliš brzy na stanovení příčin neštěstí, které se pokusí určit vyšetřovací komise.

V Brovarech se zřítil vrtulník francouzské výroby Super Puma, který poskytli francouzští partneři, uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat citovaný serverem RBK-Ukrajina. Vrtulník Eurocopter EC225 Super Puma je nyní označován jako Airbus Helicopters H225; kromě posádky může přepravovat až čtyřiadvacet cestujících.

V Brovarech, které jsou prakticky východním předměstím Kyjeva, žije asi sto tisíc lidí. Státní záchranná služba spadá na Ukrajině pod ministerstvo vnitra.

Tři vyšetřovací verze

Reportérka Deníku N Petra Procházková pro ČT uvedla, že vyšetřování bude zřejmě nějakou dobu trvat, nepůjde tedy o záležitost několika dnů. Existují tři vyšetřovací verze. Jednak jde o kombinaci špatného počasí a chyby pilota, ta se nyní považuje za hlavní. Druhou variantou je technická závada na stroji. A třetí pak nějaká forma diverze. „I když ne sestřelení, tomu neodpovídají výpovědi svědků.“

Procházková uvedla, že za války je ministr vnitra velmi důležitou osobou a Rusové by měli na jeho likvidaci zájem. Navíc Monastyrskyj byl osobním přítelem Zelenského a jeho paní, dodala. Byl také první osobou, která 24. února loňského roku prezidentovi větou „Začalo to“ oznámila, že Rusko zahájilo novou vojenskou invazi na Ukrajinu. Podle reportérky se s havárií bude ukrajinské veřejné mínění těžko vyrovnávat. Jednak proto, že helikoptéra spadla na mateřskou školku, jednak ve světle nedávné tragédie v Dnipru či ústupu Ukrajinců ze Soledaru.

Evropští politici kondolují Kyjevu

Předseda Evropské rady Charles Michel vyjádřil „nejhlubší soustrast“ ukrajinskému lidu a zesnulého ministra Monastyrského označil za velkého přítele Evropské unie. Soustrast rodinám obětí projevily i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová.

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová nehodu označila za srdcervoucí tragédii. Finská ministryně vnitra Krista Mikkonenová, která se s Monastyrským setkala minulý týden, uvedla, že smrt jejího kolegy se jí hluboce dotýká. Dodala, že finská podpora Ukrajiny bude pokračovat. 

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že bude osobně kondolovat rodině Monastyrského, s nímž měl podle svých slov osobní vztah. Soustrast rodině a blízkým Monastyrského i dalších obětí havárie vyslovil na Twitteru také premiér Petr Fiala (ODS).