TÉMA

Brovary

Za pád vrtulníku s ukrajinským ministrem vnitra mohl pilot, soudí experti

Příčinou pádu vrtulníku s vedením ukrajinského ministerstva vnitra byla chyba pilota. Informoval o tom ukrajinský server Strana.ua s odvoláním na nejmenované zdroje z ministerstva, obeznámené s předběžnými závěry expertů. K neštěstí přispěla mlha, nízká výška letu a obavy z případného zaměření a sestřelení stroje raketou odpálenou z Běloruska, kde se nalézají ruská vojska.
24. 1. 2023|

Monastyrskyj patřil k tvářím odporu vůči ruské invazi. Jeho úmrtí je citelnou ztrátou, Ukrajinu ale neohrozí

Smrt ukrajinského ministra vnitra a jeho spolupracovníků při středečním pádu vrtulníku je zásahem do fungování resortu, Denys Monastyrskyj byl také klíčovým spolupracovníkem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle odborníků by však jeho úmrtí mělo mít jen krátkodobý dopad na ministerstvo, a to i díky způsobu, kterým jej Monastyrskyj vedl. Pokračuje také vyšetřování příčiny pádu stroje, který ve městě Brovary na předměstí Kyjeva dopadl nedaleko mateřské školy.
19. 1. 2023|

U školky v Kyjevské oblasti se zřítil vrtulník, mezi oběťmi je ministr vnitra i dítě

Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo ve středu ráno při havárii vrtulníku u Kyjeva. Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události po prvních odhadech snížila počet obětí havárie na 14 lidí včetně dítěte. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že podle jeho názoru nešlo o nešťastnou náhodu. Vláda zároveň jmenovala náčelníka policie Ihora Klymenka náměstkem ministra vnitra. Bude dočasně vykonávat ministerské povinnosti.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 21:57|

Obránci Mariupolu se odmítají vzdát. Po náletech na Charkov zemřelo nejméně pět lidí

Ukrajinské jednotky bránící Mariupol se podle tvrzení ruského ministerstva obrany odmítají vzdát. Vojáci jsou ukryti v areálu oceláren Azovstal. Moskva už dříve vydala ultimátum, v němž říká vojákům, že pokud se vzdají, zůstanou naživu. Rusové mezitím podnikají na Mariupol další nálety. V Kyjevě se ráno ozvaly výbuchy. Starosta města Brovary, které leží nedaleko ukrajinské metropole, potvrdil, že ráno u nich dopadly rakety. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že střely zničily továrnu na výrobu munice. Při náletech na město Charkov na severovýchodě Ukrajiny nejméně pět lidí zahynulo a dalších třináct utrpělo zranění.
17. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 21:10|

V obcích na východním okraji Kyjeva zůstávají po okupantech tanky a ticho

V mírových časech se na venkovské křižovatce u města Brovary zastavovali řidiči na benzinové pumpě a u kiosku. V březnu 2022 ale od východu přijeli jiní šoféři. Na okraji Kyjeva se odehrávaly těžké boje. A právě v těchto místech definitivně skončil postup dlouhé ruské kolony směrem na ukrajinskou metropoli. Na místě natáčel zpravodaj ČT David Borek, který je na Ukrajině s kameramanem Karlem Mannem.
4. 4. 2022|