Poradce Zelenského Arestovyč rezignoval. Jeho výroků o protivzdušné obraně v Dnipru se chopilo Rusko

Kvůli svým výrokům o práci ukrajinské protivzdušné obrany v souvislosti se sobotním útokem na rezidenční budovu v Dnipru v úterý rezignoval poradce prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Kreml s odvoláním na Arestovyčovo prohlášení odmítl zodpovědnost za útok na obytnou budovu ve východoukrajinském městě, při kterém po úterní aktualizaci počtu obětí zemřelo nejméně 45 lidí. Záchranáři už ukončili prohledávání sutin zničeného domu.

Kreml v pondělí odmítl, že by byl za útok zodpovědný, vinu podle něj nese ukrajinská protiletecká obrana. Odvolal se přitom na „některé ukrajinské představitele“. Vyjádřil se tak v sobotu právě Arestovyč, podle kterého střelu, která následně dopadla na dům v Dnipru, sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Ukrajinská armáda ale už v sobotu upozornila, že nedisponuje zbraněmi, které by dokázaly sestřelit raketu typu Ch-22. To částečně potvrdil například ruskojazyčný server BBC, podle kterého by měly se sestřelením Ch-22 potíže všechny moderní systémy, které Západ dosud Ukrajině poskytl.

Oleksij Arestovyč
Zdroj: Profimedia

„Chci ukázat příklad civilizovaného chování – uděláte zásadní chybu, rezignujete,“ napsal v úterý na Telegramu Arestovyč, který zveřejnil fotografii rezignačního dokumentu. Už dříve se za svůj komentář omluvil s tím, že ho dostihla únava. BBC podotýká, že Arestovyčovy výroky ohledně Dnipra ruská média hojně citovala.

Záchranáři ukončili pátrání

Bilance obětí je podle ukrajinských úřadů 45 mrtvých, včetně šesti dětí, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Podařilo se zachránit devětatřicet lidí, z toho šest dětí. Zranění utrpělo devětasedmdesát osob a sedmačtyřicet lidí se stále pohřešuje, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. 

Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko řekl, že záchranáři v 09:46 místního času (08:46 SEČ) vyprostili ze sutin tělo dalšího dítěte.

Na záchranných pracích v Dnipru se podílelo přes pět set lidí, napsal server Hromadske. Ruská raketa, podle Kyjeva typu Ch-22, zasáhla devítipodlažní dům se šestnácti vchody, ve kterém žilo na sedmnáct set lidí. Útok zničil přes dvě stovky bytů a zranil bezmála osmdesát lidí včetně šestnácti dětí.

Ruské rakety zničily několik východoukrajinských měst

Města na východě Ukrajiny se pod dopady dělostřeleckých granátů změnily v neobyvatelné ruiny. Obce v okolí Bachmutu jako Marinka a velká část Soledaru už prakticky neexistují. Ve zbytcích budov se opevňují členové ruských sil – především žoldnéři najatí oligarchou Jevgenijem Prigožinem – kteří tato místa po týdnech tvrdých bojů obsadili, zatímco ukrajinská armáda buduje o kus dál novou obrannou linii.

Ruská armáda, doma mnohými kritizovaná za neefektivnost, slibuje v nejbližších letech zásadní změny ve své struktuře i posílení mužstva až na půldruhého milionu. Další mobilizaci branců přitom oficiální místa dál odmítají.

„Zvýšíme bojové schopnosti námořnictva, letectva i strategických raketových sil,“ prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Už teď se ale všechny ozbrojené složky zapojené do války připravují na nadcházející ofenzivu – svou nebo protivníka.

Události: Ruské bombardování východní Ukrajiny (zdroj: ČT24)