Vazby Británie na EU mizí. Ve skupině největších obchodních partnerů Německa ji předstihlo i Česko

Británie v letošním roce poprvé v novodobé historii vypadne z desítky největších obchodních partnerů Německa. V nedávné době ji předstihla v žebříčku nejvýznamnějších obchodních partnerů Česká republika. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na analýzu německé rozvojové agentury Germany Trade and Invest (GTAI).

V roce 2016 hlasovala většina Britů pro odchod Británie z Evropské unie. Od té doby význam země pro německý obchod klesá. Nejistota zůstává vysoká.

Obchod se zbožím mezi Německem a Británií v období leden až říjen sice rostl, avšak pomaleji, než celkový německý obchod. Navíc Česká republika má před Británií v obchodu značný náskok, takže v listopadu a prosinci bude téměř nemožné tento náskok dohnat, uvedla GTAI.

„Pomalý vývoj německo-britského zahraničního obchodu není novým trendem,“ zdůraznila zpráva GTAI. Od roku 2017, tedy prvního celého roku po referendu o brexitu, význam Británie neustále klesá. V té době byla pátým nejvýznamnějším obchodním partnerem Německa.

Obrat v měnové politice

K brexitu se pak přidaly další problémy, jako pandemie koronaviru a inflace. Ty způsobily obrat v měnové politice britské centrální banky a zpomalily britské hospodářství. Zahraniční obchod také po brexitu zdražil. Navíc nejistota přetrvává a téměř tři roky po brexitu zůstává směr hospodářské politiky země nejasný a znepokojující pro britské podniky.

„Vzhledem k blížící se recesi, rostoucím nákladům na financování a zvýšení daně z příjmů právnických osob v Británii z devatenácti na pětadvacet procent v dubnu 2023 není v dohledu žádný obrat k lepšímu,“ uvádí zpráva GTAI.

Británie od ledna 2021 není členem celní unie a jednotného trhu EU. Obchodní dohoda o brexitu zajišťuje osvobození od cel ve většině oblastí, v obchodě se ale objevují potíže způsobené zvýšenými byrokratickými požadavky. Spolupráci ztěžuje také zavedení drahých pracovních víz pro kvalifikované pracovníky.