Británie je v recesi a očekává, že tam může být až do poloviny roku 2024

Události: Krize britské ekonomiky (zdroj: ČT24)

Velká Británie hlásí špatné ekonomické zprávy. Místní centrální banka uvedla, že britská ekonomika vstoupila do recese, která by mohla trvat až do poloviny roku 2024. Zvýšila proto základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na tři procenta, což je v zemi nejvyšší zvýšení úroků za posledních 33 let.

Zvyšování úroků pomáhá brzdit inflaci, obvykle má ale negativní vliv na hospodářskou aktivitu. Centrální banka předpověděla, že v letošním druhém pololetí se hrubý domácí produkt (HDP) Británie sníží o 0,75 procenta. 

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v září zrychlilo na 10,1 procenta ze srpnových 9,9 procenta. Inflace je tak nejvýše od února 1982, kdy dosáhla 10,2 procenta.

Centrální banka předpověděla, že ve čtvrtém čtvrtletí se inflace vyšplhá zhruba na 11 procent. Zároveň očekává, že od poloviny příštího roku bude inflace ostře klesat. Dlouhodobým cílem banky je držet inflaci na dvou procentech.

První mince s novým panovníkem

Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský  připomněl, že britská mincovna Royal Mint představila první mince s portrétem nového panovníka, krále Karla III. Profil třiasedmdesátiletého krále se nejprve objeví na mincích v hodnotě 50 pencí (14 korun) a nové pamětní minci v hodnotě pět liber připomínající královnu Alžbětu II., která bude zobrazena z druhé strany. Nové mince v hodnotě 50 pencí budou postupně uváděny do oběhu od prosince, uvedla mincovna.

„Dnes je zvláštní den pro Královskou mincovnu a celou Británii. Po sedmdesát let jsme razili mince s bývalou královnou Alžbětou II. Ode dneška už razíme s portrétem krále Karla III.,“ řekla Rebecca Morganová z Královské mincovny.  

Oficiální portrét na mincích schválil osobně král. Jeho autorem je britský sochař Martin Jennings, který musel prostudovat stovky králových fotografií. „Musel jsem udělat naprostou podobu. Musel to být on a nikdo jiný. Ale na druhou stranu, je tam i trocha autorské idealizace,“ řekl Jennings.