Je nelogické, aby Rusko dál mělo právo veta v Radě bezpečnosti, řekl místopředseda ukrajinské sněmovny

ČT24: Kornienko ocenil pomoc Česka (zdroj: ČT24)

Místopředseda ukrajinské sněmovny Oleksandr Kornienko považuje za nelogické, aby Rusko v současné situaci i nadále mohlo využívat své právo veta v Radě bezpečnosti. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. Ocenil také skvělé vztahy s Českou republikou a pomoc ukrajinským uprchlíkům. Připomněl, že Česko je jednou ze zemí, které Ukrajině pomáhají nejvíce.

„Česká republika velmi pomáhá Ukrajině – poskytuje nám jak vojenskou, tak finanční pomoc. Zejména bych chtěl zdůraznit, že v přepočtu na jednoho obyvatele právě do České republiky přišlo nejvíce ukrajinských uprchlíků a Česko se o ně stará. Máme s Českem výborné vztahy,“ řekl.

Vyjádřil se také k rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který chce světovým parlamentům zaslat požadavek na omezení vlivu Ruska v Radě bezpečnosti OSN. Je podle něj nelogické, aby země, která byla uznána jako země sponzorující terorismus, používala své právo veta.

Příčiny toho, že je Rusko v radě bezpečnosti, musíme podle něj hledat v tom, jak se tento mechanismus po válce utvářel. „Dnes je již jasné, že světový systém bezpečnosti musí být revidován,“ dodal. Připomněl také kyjevský bezpečnostní formát, který se touto otázkou zabývá.

Kornienko také řekl, že situace na frontě není jednoduchá, ale ukrajinské jednotky stále pokračují v protiofenzivě. „Osvobozují stále další a další území a jsou rozhodnuty zabránit v další agresi nepřítele,“ prohlásil. Situaci ztěžují také útoky na infrastrukturu a výpadky vody a elektrické energie.