Taliban zakázal afghánským ženám vstup do zahrad, tělocvičen a zábavních parků

Afghánské islamistické hnutí Taliban zakázalo ženám vstup do zahrad a zábavních parků a úřady ve čtvrtek podle agentury AP informovaly také o zamezení vstupu do tělocvičen. Jedná se o nejnovější omezení práv žen a dívek poté, co Taliban v zemi minulý rok v srpnu převzal moc.

Hnutí Taliban doposud zakázalo vzdělávání dívek odpovídající druhému stupni základních škol a na středních školách. Ženy se na veřejnosti mohou pohybovat pouze zahalené v burce a jsou vyloučeny z většiny zaměstnání ve veřejné správě. Pokud mohou pracovat, tak odděleně od mužů.

V televizích se nevysílají seriály, v nichž by vystupovaly ženy, novinářky na obrazovkách jsou zahalené závoji. Samy nemohou ženy cestovat dále než 72 kilometrů od domova a do zahraničí mohou vstoupit jen v doprovodu muže.

Za vlády islamistů také roste počet dětských sňatků a mizí ochrana před domácím násilím. A to navzdory faktu, že od prosince loňského roku v zemi platí vyhláška, podle níž „ženy nemají být považovány za majetek“ a nemohou být nuceny do svateb či sloužit jako směnné zboží při ukončování osobních sporů.

„Viděli jsme, jak se spolu muži a ženy procházejí v parcích,“ odůvodnil mluvčí ministerstva

Mluvčí ministerstva pro šíření ctnosti a předcházení neřesti, které se řídí islámským právem šaría, zdůvodnil nejnovější zákaz tím, že je odpovědí na nedodržování segregace podle pohlaví na veřejnosti. Dalším důvodem podle něj je, že některé ženy nenosí požadovaný hidžáb nebo jinou pokrývku hlavy. „V mnoha případech jsme viděli, jak se spolu muži a ženy procházejí v parcích, a bohužel jsme neviděli hidžáb,“ prohlásil mluvčí.

Parky byly pro ženy jedním z posledních prostorů svobody. „Potřebujeme se někde bavit, jde o naše duševní zdraví. Jsme z toho celodenního sezení doma unavené. Z toho všeho jsme už unavené,“ upozornila Vahída, která je stejně jako její manžel nezaměstnaná.

Afghánistán spravovaný Talibanem zůstává mezinárodně izolovaný a plyne do něj výrazně menší množství zahraniční pomoci, protože vládu Talibanu většina zemí světa neuznává. Hospodářský pokles uvrhl další miliony lidí v Afghánistánu do chudoby a hladu.