Při požáru v ruském nočním klubu zemřelo 13 lidí

Při požáru v nočním klubu v ruském městě Kostroma zemřelo v noci na sobotu třináct lidí, oznámily podle ruského servisu BBC úřady. Ráno záchranáři hovořili o patnácti mrtvých, ale později se tato bilance zmenšila. Vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že požár vznikl poté, co jeden z hostů vystřelil v uzavřené místnosti ze signální pistole. Policie už zadržela dva podezřelé.

Devět lidí utrpělo při požáru zranění, někteří z nich mají popáleniny prvního stupně. Čtyři osoby jsou nezvěstné. Požár v podniku Polygon propukl kolem v 02:30 místního času (00:30 SEČ) a rozšířil se na plochu 3500 metrů čtverečních. Uhasit se ho podařilo až zhruba po pěti hodinách. Střecha klubu se zcela zřítila. 

Hosté klubu popsali, že požár se rozšířil bleskově. Nejprve začal hořet strop, na kterém postupně vzplála LED svítidla. Stačilo jen pár sekund, aby se místnost, kde se v tu dobu nacházely stovky lidí, naplnila dýmem. 

„Nouzové východy byly špatně vidět. Vznikla tlačenice a panika,“ popsal agentuře TASS situaci nejmenovaný představitel orgánů činných v trestním řízení. Hasiči z budovy evakuovali na 250 lidí.

Podle médií je podezřelým voják, který se vrátil z Ukrajiny

Za požárem by mohlo být použití signální pistole v konfliktní situaci, řekli Interfaxu záchranáři. „Hlavní verze je nelegální použití pyrotechniky, tedy nepřiměřená sebeobrana v obyčejném konfliktu. Jeden z jeho účastníků mohl použít signální pistoli,“ nastínil podle agentury Interfax představitel záchranných složek.

Podezřelým je podle informací médií třiadvacetiletý voják Stanislav Ionkin, který se vrátil z bojů na Ukrajině, napsala zpravodajská stanice BBC. 

Ruské úřady případ vyšetřují jako způsobení smrti z nedbalosti. Zahájily také trestní řízení v souvislosti s podezřením na poskytování služeb, které nesplňují bezpečnostní požadavky. Druhým z dvojice zadržených je po střelci šéf firmy, která klub provozovala.

Třísettisícové město Kostroma, správní středisko Kostromské oblasti, leží asi tři sta kilometrů severovýchodně od Moskvy. Polygon byl populárním místem, kam se přes víkendové večery chodily bavit zhruba tři stovky lidí.