Sebevražedný útok na vzdělávací centrum v Kábulu má nejméně 19 obětí

Výbuch ve vzdělávacím zařízení v Kábulu si vyžádal nejméně devatenáct mrtvých a sedmadvacet zraněných. Jednalo se o sebevražedný pumový útok, zatím se k němu nikdo nepřihlásil. Exploze se ozvala na západě metropole, kde žije menšina Hazarů. Ti se v minulosti stali terčem teroristů z takzvaného Islámského státu.

„K výbuchu došlo uvnitř zařízení, vyžádal si oběti,“ konstatoval mluvčí kábulské policie Chálid Zadrán s tím, že bezpečnostní složky prohledávají místo exploze. Ve vzdělávacím středisku se konaly vstupní zkoušky, klasická školní výuka v Afghánistánu v pátek obvykle není.

„Útoky na civilní cíle dokazují nelidskou krutost nepřítele a nedostatek morálních zásad,“ dodal mluvčí. Bilance obětí pravděpodobně vzroste, podle nemocnice je zemřelých třiadvacet, zdroje z Talibanu podle Reuters mluví o třiatřiceti mrtvých, přičemž mezi oběťmi byly studentky.

Svědek výbuchu, na nějž se odkazuje agentura Reuters, popsal, že nálože odpálil sebevražedný atentátník.

Agentura také cituje místního muže, který spolu se sousedy po explozi přispěchal na pomoc. „S mými přáteli jsme byli schopni z místa výbuchu dostat patnáct raněných a devět těl. Pod židlemi a stoly v učebně ležela další těla,“ popsal.

Reuters připomíná, že v roce 2020 v západním Kábulu výbuch ve vzdělávacím středisku stál životy čtyřiadvacet studentů. K útoku se tehdy přihlásil takzvaný Islámský stát.

Vládnoucí radikální hnutí Taliban po převzetí moci loni v srpnu dávalo důraz na zajištění bezpečnosti v zemi po dekádách konfliktu, to se ale nedaří. V posledních měsících došlo k řadě pumových útoků na mešity i civilní objekty, připomíná Reuters.