Britská centrální banka zvýšila úroky nejvýrazněji od roku 1995. Očekává recesi

Britská centrální banka ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Přikročila tak k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1995. Zpřísňováním měnové politiky reaguje na rostoucí inflaci a neodradila ji ani zhoršující se hospodářská situace. Banka ve čtvrteční zprávě předpověděla, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku vstoupí do recese.

Základní úroková sazba v Británii se nyní nachází na nejvyšší úrovni od konce roku 2008. Britská centrální banka zahájila nynější zvyšování úrokových sazeb loni v prosinci, od té doby základní úrok zvýšila už šestkrát. V předchozích pěti případech rozsah zvýšení nikdy nepřekročil čtvrt procentního bodu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v červnu zrychlilo na 9,4 procenta z květnových 9,1 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni za čtyři desetiletí. Centrální banka ve čtvrtek předpověděla, že ve čtvrtém čtvrtletí inflace překročí třináct procent.

Základní úrokovou sazbu zvyšují i další státy. Bankovní rada České národní banky ji v červnu zvedla o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Tak vysoko byla její základní sazba naposledy v roce 1999. V srpnu sazbu už nenavýšila.