Trump přes varování naléhal na Pence, aby zvrátil výsledek voleb, zaznělo na slyšení v Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump naléhal na Mikea Pence, aby zvrátil výsledek prezidentských voleb z roku 2020, i když mu bylo opakovaně řečeno, že viceprezident k tomu nemá pravomoc, uvedli Penceovi poradci před zvláštním výborem, který vyšetřuje útok Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Zpravodajský web ABC News zveřejnil fotografii, na které je Pence s rodinou v místnosti, kam byl evakuován po vpádu výtržníků do Kapitolu. Někteří v davu přitom skandovali, že by Pence měl být pověšen, připomíná web.

Trumpovi příznivci vtrhli do sídla Kongresu ve Washingtonu 6. ledna 2021. Zákonodárci se tam ten den sešli, aby formálně potvrdili volební vítězství Joea Bidena. Pence zasedání předsedal. Násilný dav chtěl potvrzení výsledku zabránit. Útok na Kapitol si vyžádal několik úmrtí, na 140 zraněných policistů a zdržel potvrzení Bidenova vítězství o několik hodin. Dosud bylo podle agentury Reuters zatčeno a obviněno více než 840 lidí.

Zvláštní vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů uvedl, že Trumpův nátlak pokračoval, přestože ve volbách poražený prezident věděl, že násilný dav jeho příznivců ohrožuje Kapitol.

Devítičlenný výbor využil první tři z nejméně šesti veřejných slyšení, která se očekávají tento měsíc, k tomu, aby předložil důkazy, že Trumpovy snahy zvrátit volební porážku představovaly nezákonné jednání, které dalece přesahuje rámec normální politiky.

„Mike Pence řekl ne. Odolal nátlaku. Věděl, že je to nezákonné. Věděl, že je to špatné,“ řekl předseda výboru demokrat Bennie Thompson. „Tato odvaha jej vystavila obrovskému nebezpečí,“ dodal.

Marc Short, který byl Pencovým personálním šéfem, ve výpovědi uvedl, že Pence Trumpovi mnohokrát řekl, že nemá pravomoc zastavit potvrzení výsledku voleb. Pencův právník Gregory Jacob poznamenal, že hlavní zastánce této teorie, externí právník John Eastman, dva dny před útokem na Kapitol před Trumpem přiznal, že jeho plán, aby Pence zastavil potvrzení výsledku, by porušil zákon. Někdejší federální soudce Michael Luttig, který rovněž radil Pencovi, uvedl, že uposlechnutí Trumpovy výzvy nepotvrdit výsledek voleb by vyvolalo revoluci a ústavní krizi.

Trump opakovaně odmítl pochybení a opakuje nepravdivá tvrzení, že prohrál pouze v důsledku rozsáhlých volebních podvodů, které pomohly Bidenovi. Bývalý prezident a mnoho jeho stoupenců, včetně řady republikánských kongresmanů, označují práci zvláštního vyšetřovacího výboru za politický hon na čarodějnice.