Před útokem mi poslal fotky zbraně a munice, tvrdí o útočníkovi z Texasu dle CNN bývalý spolužák

Události: Střelba v USA (zdroj: ČT24)

Někdejší spolužák útočníka ze školy v texaském Uvalde tvrdí, že mu pachatel před činem poslal fotografie zbraně a munice. Uvedl to web stanice CNN, který jeho svědectví citoval. Salvador Ramos v Uvalde zastřelil přes dvacet lidí, než ho zabila policie.

Pachatelův bývalý spolužák, který si nepřál být jmenován, podle CNN uvedl, že si s útočníkem byli trochu blízcí a že se mu Ramos občas ozval, aby spolu hráli videohry.

„Sem tam mi napsal a před čtyřmi dny mi poslal snímek (pušky) AR, kterou používal… a batoh plný nábojů (ráže) 5.56,“ citovala ho CNN. Spolužák se pak Ramose ptal, k čemu zbraně má, načež Ramos odvětil, aby to neřešil. Útočník také spolužákovi psal, že změnil vzhled a že by ho nepoznal.

Pachatelův spolužák dále podle CNN uvedl, že se Ramosovi ostatní posmívali kvůli oblečení a finanční situaci jeho rodiny a že přestával chodit do školy.

Předtím neměl problémy se zákonem

Policie střelce identifikovala jako osmnáctiletého místního mladíka, který v městečku na jihu Texasu se silnou hispánskou komunitou docházel na střední školu. Žil u svých prarodičů, neměl kamarády, nechodil na brigády, dosud neměl problémy se zákonem a nepříslušel k žádnému z místních kriminálních gangů, řekl mluvčí texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Chris Olivarez.

Než se vydal do základní školy, střelil Ramos svou babičku, která je po leteckém převozu do nemocnice v kritickém stavu. Policie se nyní snaží najít jeho dědečka a další rodinné příslušníky.

Útočník pak odjel k základní škole, před níž naboural svoje auto, a vyrazil dovnitř s jednou ze svých pušek a více než 300 náboji v taktické vojenské vestě, kterou používají například jednotky rychlého nasazení. Server NBC napsal, že se jej ve škole pokoušeli zastavit tři policisté, kterým se to však nepodařilo a museli čekat na zásahovou jednotku.

Olivarez později upřesnil, že všichni zemřelí byli v době incidentu v jedné místnosti, v níž se podezřelý zabarikádoval. Zatímco se v jedné z učeben střílelo, rozbíjeli policisté okna školy a snažili se z ní dostat žáky i zaměstnance.

Ramos 16. května dovršil 18 let a den poté si legálně zakoupil útočnou pušku typu AR-15 spojenou s mnoha krvavými útoky, píše list Houston Chronicle. O den později si údajně koupil 375 nábojů a o další dva dny později, tedy minulý pátek, další pušku. Dvě zbraně se v úterý našly na místě činu, dodává regionální deník s odvoláním na místní činitele.

Střelec při úterním řádění ve škole Robb Elementary School podle úřadů postupně procházel třídy a zabil nejméně 21 lidí, jejichž identifikace pokračovala i mnoho hodin po útoku.

Proces zřejmě komplikoval stav obětí a několik rodin řeklo televizi CNN, že rodiče žáků byli žádáni o vzorky DNA kvůli potvrzení či vyvrácení vztahu s mrtvými dětmi. Nejméně tři děti ve věku devět a deset let byly hospitalizovány. 

Houston Chronicle informoval, že místní nemocnice přijaly v souvislosti s incidentem dohromady dvacet raněných, z nichž jsou někteří v kritickém stavu, včetně 66leté ženy a desetileté dívky. Olivarez v televizi Fox News řekl, že některé děti, které byly zavřené ve třídě s útočníkem, incident přežily se zraněními.