Střelec v texaské škole zabil nejméně 19 dětí a dva dospělé

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP.  Agresora zabili policisté, uvedl guvernér Texasu Greg Abbott.

„Zastřelil děti strašným, nepochopitelným způsobem. Střelec sám zemřel a je pravděpodobné, že ho zabili zasahující policisté,“ řekl dále Abbott.

Dva muži zákona byli podle něj během přestřelky zasaženi, ale jejich zranění nejsou vážná. Motiv činu zatím není známý.

Agresor, Salvador Ramos, si podle senátora státu Texas Rolanda Gutierreze po dovršení věku osmnácti let koupil dvě útočné pušky. Před útokem ve škole postřelil svou babičku, která je podle CNN v nemocnici v kritickém stavu. 

Střelba se odehrála na místní Robbově základní škole. Podle AP na školu chodí necelých šest set žáků. Všechny školy v okrese byly kvůli střelbě dočasně uzavřeny.  

Pete Arredondo, který vede oddělení místní policie, uvedl, že do dotčené základní školy chodí žáci druhé až čtvrté třídy. V amerických školách tyto ročníky obvykle tvoří děti ve věku od sedmi do deseti let.

Jednou z mrtvých dospělých je učitelka Eva Mirelesová. Některá média uvádí, že oba mrtví dospělí byli učitelé. Ramos na sociálních sítích dříve naznačil, že se schyluje k útoku. „Děti by si měly dát pozor,“ napsal. 

Biden vyzval ke zpřísnění zákonů

Univerzitní nemocnice v nedalekém městě San Antonio prostřednictvím Twitteru informovala, že v souvislosti se střelbou přijala dva pacienty – jedno dítě a jednoho dospělého. Oba pacienti, šestašedesátiletá žena a desetiletá dívka, jsou v kritickém stavu. 

Nemocnice Uvalde Memorial Hospital poté uvedla, že na její pohotovosti bylo ošetřeno patnáct žáků, přičemž dva z nich byli převezeni do San Antonia k další péči a na převoz třetího pacienta se čeká. Nebylo bezprostředně jasné, zda všichni tito žáci přežili.

V nemocnici Uvalde Memorial byla hospitalizována také pětačtyřicetiletá oběť, kterou zasáhla kulka, uvedla nemocnice.

Americký prezident Joe Biden promluvil z Bílého domu viditelně otřesený a vyzval Američany, aby se postavili politicky mocné americké zbraňové lobby, kterou obvinil z blokování přijetí přísnějších zákonů o bezpečnosti střelných zbraní. Nařídil také jako připomínku tragédie až do západu slunce 28. května vyvěsit vlajky na půl žerdi.

„Už toho bylo dost,“ reagovala na střelbu americká viceprezidentka Kamala Harrisová a také vyzvala k regulaci zbraní. 

Předminulou sobotu jiný osmnáctiletý střelec bílé pleti v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil. Biden tehdy tento čin označil za rasistické řádění a případ vnitřního terorismu.