Bez svobodné Ukrajiny nebude svobodné Bělorusko. Musíme stát po jejím boku, žádá Cichanouská

Události, komentáře: Rozhovor se Svjatlanou Cichanouskou (zdroj: ČT24)

Podle lídryně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské nestojí Bělorusové na straně autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka a ruské agrese na Ukrajině. Řekla to v exkluzivním rozhovoru v pořadu Události, komentáře. Podpořila také západní sankce proti Bělorusku, režim je podle ní nutné vyčerpat.

„Bez svobodné Ukrajiny nebude svobodné Bělorusko a bez svobodného Běloruska nebude bezpečná Ukrajina,“ řekla v Událostech, komentářích. Lidé v zemi proto podle ní i navzdory stávajícímu proruskému režimu napadeného souseda podporují.

Podle Cichanouské je v pořádku, že je běloruský režim v očích Západu dáván dohromady s Kremlem a je trestán za účast ve válce. Běloruský lid by ale měl být spojován s Ukrajinci, podotkla politička.

„Běloruští vojáci nerozumí, proč by měli bojovat proti svým bratrům a sestrám na Ukrajině, nechápou, proč by tam museli jít a hynout za zájmy dvou diktátorů,“ řekla. Bělorusové podle ní ukázali svůj odpor i při desítkách sabotáží železnice, ke kterým došlo i navzdory silným represím. „Ti lidé byli biti, mučeni, jsou zavíráni, ale nemohli jednat jinak, chtěli nějak pomoci Ukrajincům,“ dodává.

Vývoj války není příznivý, proto mění Lukašenko rétoriku, míní Cichanouská

Alexandr Lukašenko v posledních dnech tvrdí, že chce konec války, i navzdory tomu, že v prvních fázích konfliktu umožnil invazi na Ukrajinu z území své země. Podle Cichanouské je změna rétoriky způsobena pro Rusko nepříznivým vývojem konfliktu.

„Když začala válka, byl si jist, že bude na straně vítěze,“ říká k postojům běloruského vůdce. „Ale teď když vidí, že Rusko válku prohrává, tak se chce vyhnout odpovědnosti za to, co udělal,“ dodává. Evropské země by podle ní měly být konzistentní a důsledné ve svém postupu proti režimu jak v Bělorusku, tak v Rusku.

„Je třeba pokračovat v zápasu, nejde jen o mé děti, jde o tisíce dětí, které čekají na své otce, sestry, matky, které by se měly vrátit z vězení,“ řekla Cichanouská, jejíž manžel Sjarhej byl před dvěma lety zatčen poté, co oznámil svou kandidaturu v prezidentských volbách. „Proto žádáme politickou i ekonomickou izolaci režimu, je třeba jej vyčerpat, až se dostane na mez svých možností,“ uzavřela politička.