Somálské milice Šabáb zaútočily na základnu Africké unie, údaje o počtu zabitých vojáků se různí

Ozbrojenci ze somálské teroristické skupiny Šabáb pozabíjeli při úterním útoku v centru Somálska desítky vojáků z Burundi, tvrdí somálské bezpečnostní zdroje. Milice Šabáb ve svém prohlášení uvedly, že jejich lidé při útoku na základnu zabili 173 příslušníků mise Africké unie (AU). Armáda Burundi oznámila, že zabito bylo deset jejích příslušníků mírové mise, uvedla agentura Reuters.

Základna leží asi sto třicet kilometrů severně od Mogadiša a Šabáb tvrdí, že ji má nyní pod kontrolou. Teroristé ze Šabábu své tvrzení doložili videem, na němž jsou těla mrtvých a také zabavené zbraně. Agentura AP ale upozornila, že Šabáb často bilanci svých útoků zveličuje.

Burundská armáda později oznámila, že přišla při útoku o deset vojáků a pětadvacet jejich kolegů bylo zraněno. O život přišlo podle ní také dvacet členů milicí Šabáb. 

Zástupce AU Moussa Faki útok odsoudil a sdělil, že přes vysoký počet obětí to neovlivní odhodlání jednotek AU působících v Somálsku. Vyzval světové společenství, aby poskytlo somálské armádě a jednotkám AU v Somálsku větší podporu.

Napětí kolem volby prezidenta

Šabáb usiluje o svržení centrální somálské vlády a o zavedení islámského práva, je také proti působení zahraničních jednotek v Somálsku. V poslední době útoků přibylo, což dává AP do souvislosti s politickým napětím kolem dlouho odkládané volby prezidenta, která se chystá na tento měsíc.

V misi Africké unie v Somálsku (ATMIS) slouží kromě Burunďanů i Keňané, Uganďané, Etiopané a vojáci z Džibutska.