Americké státy zpřísňují zákony o interrupci. V některých chybí i výjimky pro případy znásilnění

Události: Americké státy zpřísňují potratové zákony (zdroj: ČT24)

Občané Spojených států očekávají rozhodnutí Nejvyššího soudu o protipotratovém zákonu v Mississippi. Soud může rozhodnout o prvním prolomení legalizace umělého přerušení těhotenství v tomto státě od roku 1973. Naposledy prakticky zakázal provádění interrupcí stát Kentucky. S protipotratovou legislativou přicházejí nejčastěji republikáni, demokraté jsou naopak proti. Citlivé téma rezonuje také v americké společnosti.

Nejvyšší soud, v jehož senátu v součinnosti převažují konzervativci, má rozhodnout o mississippské legislativě do konce června. Ať už bude jeho nález jakýkoliv, přivede do ulic masy nespokojených demonstrantů. Jedna ze dvou rozdělených částí americké společnosti se s rozhodnutím odmítne smířit.

Interrupce jsou ve Spojených státech legální téměř padesát let. Aktivisté z hnutí proti potratům proto doufají, že blížící se rozhodnutí soudu stávající stav změní. „Lidé z mé generace a mladší nechtějí potraty. Je to zásah, zbavení lidského života,“ argumentuje aktivistka Katie z hnutí Pro život, které vystupuje proti umělému přerušení těhotenství.

Omezení potratů očekává i Laurie, které se to ale vůbec nelíbí. V mládí se totiž stala obětí znásilnění a za zachování interrupcí dlouhodobě protestuje. „Jsem zde, abych podpořila práva žen, které mají být nuceny k porodu dětí, jejichž početí si nevybraly,“ je odhodlaná Laurie, která se angažuje ve hnutí Pro volbu.

Čtrnáct států již potraty omezilo

Stále přísnější zákony zavádějí v USA státy vedené republikány. Konzervativní politici se přitom vůbec netají, jaký je jejich konečný cíl. „Hodláme potraty ve státě Oklahoma zcela zakázat,“ prohlašuje republikánský guvernér státu Oklahoma Kevin Stitt.

Čtrnáct amerických států již má zákony, které možnost umělého přerušení těhotenství omezují. Předpokládají proto, že očekávané rozhodnutí Nejvyššího soudu jimi přijímanou legislativu posílí a kritici ji poté nebudou moci napadnout u soudů nižší instance.

Dalších osmnáct amerických států zákony o umělém přerušení těhotenství upravuje. Tam, kde vládnou demokrati, má legislativa zachování této možnosti garantovat i do budoucna.

Kde byly zpřísněny potratové zákony
Zdroj: ČT24