Republikáni na Floridě schválili zákaz interrupcí po patnáctém týdnu těhotenství

Sněmovna reprezentantů amerického státu Florida schválila návrh zákona, jenž zakazuje ukončení těhotenství po patnáctém týdnu. Očekává se, že novelu brzy schválí místní Senát. Přísné protipotratové zákony nyní prosazuje několik republikány kontrolovaných amerických států, zatímco nejvyšší soud posuzuje, zda jsou tyto zákony v souladu s ústavou.

Návrh floridská Sněmovna reprezentantů schválila krátce před půlnocí místního času v poměru 78 ku 39, hlasovalo se podle stranických linií. Novela nyní míří do místního Senátu a očekává se, že ten ji brzy schválí. Podporu novému protipotratovému zákonu vyjádřil také republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis. 

Schválení protipotratového zákona na Floridě by výrazně omezilo přístup k potratům v pozdějším stadiu těhotenství pro mnoho žen na jihovýchodě USA. Hodně žen v tomto regionu totiž kvůli potratům jezdí na Floridu, jelikož protipotratové zákony jsou v okolních amerických státech přísnější, připomíná agentura Reuters.

Republikánští zákonodárci po celé zemi představili návrhy zákonů, které odrážejí zákaz potratů po patnáctém týdnu přijatý v Mississippi v roce 2018. Nižší soudní instance tento zákon zablokovaly jako neústavní, a věcí se tak nyní zabývá nejvyšší soud. Arizonský Senát a Sněmovna reprezentantů Západní Virginie v úterý schválily podobné zákazy potratů po patnáctém týdnu.

Zákaz i v případě znásilnění a incestu

Nejvyšší soud dal najevo, že je ochoten protipotratový zákon z Mississsippi ponechat v platnosti, navzdory tomu, že je v rozporu s precedenčním rozsudkem Roeová versus Wade z roku 1973, který potraty zlegalizoval na federální úrovni, v praxi do zhruba 24. týdne těhotenství. Mississippi kromě obnovení svého protipotratového zákona usiluje o zrušení rozsudku Roeová versus Wade.

Floridský návrh zákona výjimku ze zákazu potratů po patnáctém týdnu těhotenství umožňuje pouze v případě, kdy je matka ohrožena na životě nebo kdy jí hrozí „nevratné fyzické postižení“ či v případě smrtelného postižení plodu. Naopak v případě znásilnění i incestu zákon výjimku neumožňuje. V případě schválení horní komorou vstoupí floridský zákon v platnost 1. července.