Cestou k omezení potratů je sexuální výchova, ne zákon, zdůvodňuje aktivistka protesty v USA

Tisíce žen a mužů v USA protestovaly za zachování práva na potraty (zdroj: ČT24)

Na víc než 660 místech ve Spojených státech v sobotu pochodovali aktivisté a aktivistky bojující za možnost volby – tedy za zachování práva na umělé přerušení těhotenství. Potraty jsou v USA legální 48 let. Jenže se změnilo složení Nejvyššího soudu a konzervativní státy v čele s Texasem se to snaží zvrátit. Přicházejí s legislativou, která jejich provádění velmi výrazně omezuje. Právě to vyvolalo mnohatisícové víkendové demonstrace.

Mnohé Američanky tvrdí, že konzervativní politici jim teď jejich práva na volbu umělého přerušení těhostenství berou. Demonstrovat kvůli tomu vyrazila například i Dana – dcera emigrantů z Československa. Poprvé takto protestovala, když jí bylo šestatřicet. Tvrdí, že situace ji donutila vyrazit do ulic i teď, o třicet pět let později.

„Velká část lidí si přeje, aby toto bylo bezpečné a legální. Bezpečné je to zásadní slovo. Moje matka podstoupila ilegální potraty. To nebylo bezpečné,“ vysvětluje.

Dana přišla s manželem a dcerou Nicole. Ta přiznává, že měla na víkend jiný program. Změnila ho ale, protože se jí vůbec nelíbí zákon přijatý v Texasu. Podle něj je umělé přerušení těhotenství možné jen do šestého týdne. V té době ale většina žen ještě ani neví, že jsou těhotné.

„Nikomu se potraty nelíbí. Každý chce, aby jich bylo méně. Cestou k tomu je ale sexuální výchova, antikoncepce a vzdělávání mužů, ne omezení ženských těl zákonem,“ říká Nicole.

Pochod demonstrantů vyrazil od Bílého domu k Nejvyššímu soudu. Aktivistům se nelíbí, že jeho senát okamžitě nezrušil texaský zákon omezující potraty. Ten totiž považují za protiústavní.

A na pochod opět vyrazila také veteránka protestů za práva žen Barbara. Do budoucna se nedívá s optimismem. Na demonstrace přesto chodí víc než padesát let. Se sarkasmem v hlase říká, že už mnohé vybojovala. „Ženy teď například mohou hrát golf. To byla jedna z mých prvních demonstrací, aby měly ženy právo vstupu na veřejná golfová hřiště. Už můžeme mít i kreditní kartu. Za to jsem taky dřív demonstrovala, abychom mohly mít půjčky na vlastní jméno,“ vysvětluje.

Na Barbaru navazují mladé aktivistky, které novou legislativu vznikající především na konzervativním jihu považují za snahu mužů ovládat jejich životy.

„Nemohou nám ženám říkat, co máme dělat se svými těly. Nikdy a z žádného důvodu,“ říká další účastníce pochodu Lindsey.

Ministerstvo spravedlnosti napadlo texaský zákon u státních i federálních soudů. Žádá okamžité pozastavení jeho účinnosti a následně zrušení. Naopak zákonodárci blízcí hnutí pro-život, tedy proti potratům, plánují podobnou legislativu brzy prosadit i v dalších amerických státech.