Alabamská guvernérka podepsala přísný protipotratový zákon. Výjimku nedostanou ani ženy po znásilnění

Události: Guvernérka Alabamy podepsala přísný protipotratový zákon (zdroj: ČT24)

Americká Alabama zakázala takřka všechny potraty, výjimkou bude jen stav ohrožující matku. Přísný protipotratový zákon ve středu podepsala guvernérka státu na jihovýchodě USA Kay Iveyová. Den předtím návrh schválil alabamský Senát. Proti normě hodlají protestovat některé lidskoprávní organizace, Americká unie občanských práv (ACLU) ho chce napadnout u soudu.

Zákonodárci v Alabamě zakázali ukončení těhotenství v jakékoli době gravidity s výjimkou stavu, který by ohrozil život matky. Republikáni odmítli i návrh demokratů, aby potrat byl umožněn ženám a dívkám, které se staly oběťmi znásilnění a incestu. Zákon vstoupí v účinnost za šest měsíců.

Pokud někdo v Alabamě potrat v případě zavedení schváleného návrhu zákona provede, bude mu hrozit trest deset až 99 let vězení. Žena, která interrupci podstoupí, trestně odpovědná nebude. Obhájci zpřísnění potratů tvrdí, že právo na život nenarozeného dítěte je nadřazeno všem ostatním právům. „Lidský život je drahocenný,“ zdůraznila guvernérka Alabamy.

Demokraté se zákazem nesouhlasí

Opoziční demokraté marně brojili proti přísnému zákonu. „Říkáme dvanáctileté dívce, která otěhotněla po incestu a znásilnění, že nemá na výběr,“ upozornil demokrat Rodger Smitherman.

Národní organizace pro ženy zákaz interrupcí označila za „protiústavní“. Podle ní jde o „zjevnou snahu o zvýšení politické podpory pro odpůrce potratů v nadcházejících volbách“.

Republikánští zákonodárci v Alabamě uvádějí, že smyslem návrhu je hlavně to, aby se potraty zabýval přímo Nejvyšší soud USA, který by mohl zvrátit precedenční rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973. To interrupce v USA de facto legalizovalo.

Odpůrci zákona už chystají žaloby. „Jsme přesvědčeni, že zákon nevstoupí v platnost, smete ho ze stolu místní soud,“ je přesvědčen ředitel Americké unie občanských práv Randall C. Marshall.

Kontroverzních zákonů je víc

Alabamský zákon přitom není jediný, který by mohl skončit u nejvyšší instance. Různou formu omezení zavádějí i další státy. Konkrétně v Georgii, Kentucky, Mississippi a Ohiu schválili úpravu, která zakazuje potrat, když jsou rozpoznatelné srdeční ozvy plodu.

Podle kritiků to může znamenat už šestý týden, tedy dobu, kdy žena o těhotenství ani nemusí vědět. „Podle mě tohle všechno cíleně směřuje k tomu, aby Nejvyšší soud přehodnotil platná pravidla,“ míní odborník na justici Eric Segall.

Emocionální i právní boj o podobu potratových zákonů zasáhne do kampaně před prezidentskými volbami v roce 2020. Většina demokratických kandidátů alabamský zákon odsoudila. Podle průzkumu se k volnějším pravidlům kloní i víc než polovina Američanů.