Rakušan navrhne v Bruselu, aby EU přestala udělovat Rusům víza

Otázky Václava Moravce – 27. 2. 2022 (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhne na setkání ministrů vnitra Evropské unie v Bruselu, aby Unie zastavila vydávání víz pro občany Ruska v celém schengenském prostoru. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Svůj návrh označil za příklad „radikální pozice České republiky“.

Rakušan řekl, že už požádal francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina, aby tento bod zařadil na program nedělního jednání jako pozici České republiky.  

„Myslím, že v tuto chvíli, kdy je Rusko bezprecedentním agresorem, který napadá sanitky, civilní obyvatelstvo, staré lidi, lidi prchající z Ukrajiny pryč, nám nic jiného nezbývá,“ odůvodnil postoj Rakušan. 

Česko nyní víza Rusům nevydává, ale ti mohou na takzvané schengenské vízum přicestovat do jiné země Evropské unie a v konečné fázi se do Česka dostat. 

Sankce se může dotknout i oponentů Putina

Rakušan připustil, že tato sankce se může dotknout i lidí, kteří nesouhlasí s režimem prezidenta Vladimira Putina. „Sankce nejsou spravedlivé. Sankce mají bolet. Ne všichni lidé, kteří žijí v Rusku, s Putinem souhlasí, ale stále má sedmdesátiprocentní podporu ruské populace, alespoň podle čísel, která máme k dispozici,“ řekl ministr.  

„Samozřejmě necháváme v platnosti takzvaná humanitární víza,“ doplnil. Ta mohou získat lidé, kteří z důvodu politického pronásledování chtějí Rusko opustit. „To je dnes jediná možnost, jak víza z Ruska do České republiky získat. Tak rozhodla naše vláda a já za tímto rozhodnutím stojím,“ ujistil Rakušan. 

Opatření se nemá dotknout občanů Ruské federace, kteří v Česku již žijí. Ti ale podle Rakušana budou muset projít novou vlnou bezpečnostního prověřování, které bude velmi podrobné. Také premiér Petr Fiala (ODS) v pátek avizoval revizi pobytových víz vydaných Rusům žijícím v Česku.

Vláda v pátek rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Krok, který kabinet avizoval už po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu, je reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu.