Barnevernet pochybil, rozhodl soud o svěření dítěte slovensko-norského páru do pěstounské péče

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) rozhodl ve prospěch slovensko-norského páru Ladických, kterým norská sociální služba Barnevernet v roce 2015 odebrala dceru Maxine a umístila ji do pěstounské péče. Norsko v tomto případu podle soudu porušilo článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zaručuje právo na respektování soukromého a rodinného života.

Státní orgány nemohou do výkonu práva vyplývajícího z článku 8 zasahovat kromě případů, kdy je to nezbytné a v souladu se zákonem. Norsko musí manželům zaplatit 25 tisíc eur (zhruba 606 tisíc korun) za nemajetkovou újmu a 500 eur (12 tisíc korun) za náklady.

Soud rozhodl, že v případě manželů Ladických nepochybně došlo k zásahu do rodinného života stěžovatelů. ESLP shledal, že ačkoli důvody k odebrání Maxine byly dostatečné, úřady rozhodly, že dítě bude vyrůstat v pěstounské péči, aniž by zvážily alternativy.

Podle ESLP byl případ celkově podobný jiným, v nichž dříve shledal porušení práv ze strany Norska.

Barnevernet je dlouhodobě kritizován některými rodiči a experty, podle nichž zachází ve své snaze ochránit děti příliš daleko a často odebírá rodičům jejich biologické potomky a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění. Stále větší počet případů je řešen také u Evropského soudu pro lidská práva.

Soud ve Štrasburku vedle kauzy Ladických rozhodoval také v případu Češky Evy Michalákové, které Barnevernet před více než deseti lety odebral syny Denise a Davida a umístil je do pěstounské péče. Michaláková ale byla se svou stížností na rozdíl od Ladických neúspěšná.