Blinken vyzval šéfa súdánské armády k propuštění politických lídrů

Ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru vyzval šéfa súdánské armády Abdala Fattáha Burhána k propuštění všech zadržovaných politiků a navázání dialogu, který by obnovil civilní vládu. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí USA. Armáda minulý týden v Súdánu provedla převrat.

Burhán ve čtvrtek nařídil propuštění čtyř ministrů, kteří byli zadrženi při říjnovém vojenském převratu. Podle súdánské státní televize jde o ministra informací, ministra telekomunikací, ministra obchodu a ministra mládeže a sportu. Všichni byli civilní členové svržené vlády premiéra Abdalláha Hamduka, kterého armáda umístila do domácího vězení.

„Ministr zahraničí vyzval generála Burhána k okamžitému propuštění všech politických osobností zadržovaných od 25. října a k obnovení dialogu, jenž by vrátil premiéra Hamduka do jeho funkcí,“ uvedl v prohlášení mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Armáda súdánskou vládu rozpustila 25. října s odůvodněním, že tak zabránila občanské válce. Burhán slíbil, že co nejdříve jmenuje novou přechodnou vládu a že dodrží původní termín voleb, jímž je rok 2023. Súdán měl přechodný kabinet od svržení bývalého prezidenta Umara Bašíra v roce 2019.

V pátek bude o situaci na mimořádném zasedání jednat Rada OSN pro lidská práva. OSN koordinuje snahy vyvést Súdán ze současné politické krize.