Zsuzsová si za zprostředkování vraždy slovenského politika odsedí 21 let

Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár jsou vinni v případu vraždy někdejšího primátora jihoslovenského Hurbanova Lászlóa Basternáka. Nejvyšší soud potvrdil rozsudek Specializovaného trestního soudu a zamítl odvolání obžalovaných i prokurátora. Ten požadoval navýšení dříve vyměřených trestů z 21 na 25 let.

V roce 2010 se Zsuzsová zapojila v Hurbanově do komunálních voleb. Pomáhala tehdy s kampaní Ostružlíkovi, který kandidoval na primátora proti Basternákovi.

Ostružlík si podle soudu objednal Basternákovu vraždu právě u Zsuzsové. Ta si na věc najala Vladimíra Mosnára. Regionálního politika se mu však nepodařilo zastřelit, zakázku proto předal Štefanovi Kaluzovi. Podle slovenského Denníku N šlo o známé a členy tehdy vlivné zločinecké skupiny. Kaluz Basternáka zastřelil 9. července 2010.

Volby se konaly na podzim, neuspěl v nich Ostružlík ani Basternákova choť, která kandidovala místo zavražděného manžela.

Kaluz dostal za vraždu už v roce 2011 trest 25 let vězení. „Jeho svědectví bylo jedním z klíčových důkazů,“ uvedl k aktuálnímu řízení zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. 

Zsuzsová čelí obžalobě v případu Kuciak i přípravě vražd prokurátorů

Zsuzsová, která je vazebně stíhána, se líčení u nejvyššího soudu nezúčastnila. Je známou podnikatele Mariana Kočnera, který si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek.

Slovenský nejvyšší soud letos v červnu zrušil verdikt nižšího soudu, který Zsuzsovou i Kočnera zprostil obžaloby v případu vraždy novináře Jána Kuciaka. Investigativní reportér byl spolu se svou přítelkyní zastřelen v roce 2018.

Obžaloba tvrdí, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit plánovaný vstup do politiky. Vrah reportéra, jeho pomocník a zprostředkovatel tohoto zločinu si již odpykávají dlouholeté tresty vězení. Zoltán Andruskó, který se přiznal ke zprostředkování Kuciakovy vraždy, spolupracoval s policii i při vyšetřování vraždy Basternáka.

Letos v září pak prokurátor na Zsuzsovou, Kočnera a další tři osoby podal obžalobu v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelnými představiteli slovenské prokuratury.