Do Británie se Češi od října dostanou jen s cestovním pasem

Události: České turisty čeká změna při cestování do Británie (zdroj: ČT24)

České turisty čeká po sedmnácti letech změna při cestování do Spojeného království. Od 1. října bude možná návštěva pouze s pasem. Nebude už stačit jen občanský průkaz, jako tomu bylo za členství Británie v Evropské unii. Změna se zvlášť dotkne školních a výměnných zájezdů z unijních zemí.

Cestování nejdřív zkomplikovala pandemie a nově pro unijní občany skončí možnost podívat se na ostrovy jen s občankou. Pobrexitová Británie tím vysílá vzkaz, že členství v EU neznamená při vstupu do země výhodu oproti návštěvníkům ze zbytku světa.

Britské ministerstvo vnitra nepovažuje po brexitu občanské průkazy za dostatečně bezpečné - a tak od 1. října bude možný vstup do Velké Británie pouze s platným pasem. Jenže vůči tomu se zvedla silná kritika, a to hlavně od pořadatelů školních zájezdů.

Školní výlety s překážkou

Stovky tisíc školáků z EU ročně mířily do Británie za kulturou a dějinami. Shakespeare, Churchill, Londýn, hrad Windsor nebo Canterbury byli jednou velkou inspirací pro výuku angličtiny. Jenže nutnost pasu po brexitu školní výlety zkomplikuje.

„Pokud jste třídním v Česku a chcete zorganizovat pro třicet žáků týdenní výlet do Spojeného království, tak pokud jeden nebo dva studenti nemají pas nebo jsou ze třetích zemí mimo EU, pak potřebují víza. Samotné náklady na to jsou překážkou,“ vysvětlil předseda Britské asociace vzdělávacího cestování BETA Stephen Lowy.

Vízum přijde téměř na tři tisíce korun. Chudší rodiny může odradit i pořízení pasu. Podle expertů jde hlavně o školní exkurze z Francie a Německa, kde je ve třídách řada dětí z přistěhovaleckých rodin ze třetích zemí, co nemají pas členského státu EU.

„Jak depresivní reklama to je pro globální Británii. Tisíce školáků z Evropy teď nebudou moct navštívit naší zemi,“ postěžoval si člen Sněmovny lordů Philip Hunt.

Už teď britští organizátoři hlásí případy rušení plánovaných jazykových exkurzí. Bojí se, že školy v Evropě z finančních i byrokratických důvodů raději zvolí pro svoje výlety Irsko, Maltu nebo historická města v zemích EU.