O status usedlíka požádalo v Británii téměř 54 tisíc Čechů

Británii dosud zažádalo o status usedlíka téměř 54 tisíc Čechů. Zatím bylo vyřízeno 51 100 žádostí, drtivá většina kladně. Na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Uděleno bylo podle něj přes 33 tisíc statusů usedlíka a více než 15 tisíc takzvaných pre-settled statusů.

Britští občané jsou od ledna v Česku občany takzvaných třetích zemí a stejně je nahlíženo na Evropany v Británii. Pro občany zemí EU tak platí mimo jiné nový bodový imigrační systém. Cizinci dostávají body za specifické dovednosti a kvalifikaci.

Češi trvale žijící v zemi mohou po zisku statusu usedlíka počítat se stávajícími pravidly. O status je třeba zažádat do konce června formou registrace. Pro vyřizování dokladů nezbytných pro registraci a případnou konzulární pomoc se mohou Češi v Británii obracet na české velvyslanectví v Londýně a generální konzulát v Manchesteru.

  • Občané dlouhodobě usazení v Británii, kteří do 1. července 2021 neobdrží status usedlíka a nebudou v té době na rozhodnutí britských úřadů o udělení statusu čekat, budou v Británii jako ilegálně pobývající občané třetí země.

Takzvaný settled status podle webu britské vlády mohou obdržet lidé, kteří v Británii začali bydlet před 31. prosincem 2020 a žili v zemi alespoň pět let po sobě. Konkrétně to znamená, že občané pobývali v Británii alespoň šest měsíců v každém roce. Pokud tuto podmínku lidé trvale žijící v zemi nesplňují v době, kdy o status usedlíka žádají, mohou získat takzvaný pre-settled status. Posléze mohou zůstat v Británii dalších pět let, před jeho vypršením ale musejí požádat o udělení settled statusu.

Podmínkou pro registraci v systému je platný osobní doklad. Podle odhadů sdružení Česká obec v UK je v Británii nyní zhruba 23 tisíc českých občanů s neplatným či platnost pozbývajícím osobním dokladem nebo zcela bez něj. Ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit personál zastupitelských úřadů o šest konzulárních pracovníků a rozšířit úřední hodiny v období mezi lednem a březnem. V únoru bude situace opět vyhodnocena.

Raději cestovat do Británie už od ledna s pasem

Česká diplomacie také osloví britské orgány, aby bylo možné využívat české cestovní doklady propadlé během loňského roku jako doklad totožnosti pro registraci v systému pro zisk statusu usedlíka a aby také případně pro stejný účel bylo možné využít cestovní průkazy, které vystavuje přímo zastupitelský úřad.

Podle dřívějších informací ministerstva zahraničí nebudou turistické cesty do Británie do šesti měsíců podmíněné vízem. Do konce září bude možné cestovat s občanským průkazem, poté už pouze s pasem. Ministerstvo ale doporučuje cestovat do Británie s pasem už od ledna. I pro krátkodobý pobyt v Británii už bude nutné komerční cestovní pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění nebude platit. K dlouhodobým pracovním cestám nad půl roku budou do Británie potřeba víza. Studentská víza budou nutná také při studiu delším než šest měsíců. Na telefonické hovory z a do Británie se budou vztahovat roamingové sazby mimo EU.