Koronavirus ve světě: Izrael začne očkovat třetí dávkou lidi nad 40 let, v Austrálii se situace zhoršuje

Poradní panel izraelské vlády ve čtvrtek doporučil začít očkovat třetí dávkou vakcín proti covidu-19 lidi nad čtyřicet let. Nárůst případů hlásí Austrálie - Nový Jižní Wales ve čtvrtek oznámil 681 nových případů infekce koronavirem, což je dosud nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí pandemie. Tento nejlidnatější australský stát hlásí denní maximum druhý den v řadě, podotkla agentura Reuters. Nový Zéland za posledních 24 hodin odhalil podle tamní premiérky Jacindy Ardernové jedenáct nových případů koronaviru.

V Izraeli dosud třetí dávku dostávali lidé starší padesáti let. Teď se hranice o deset let sníží –⁠ země tak chce omezit šíření vysoce nakažlivé varianty delta a ukončit současnou vlnu nákazy.

V devítimilionovém Izraeli se používá zejména vakcína firem Pfizer a BioNTech a obě dávky tam dostalo přes 5,4 milionu lidí. Odborníci tam zvažují rozšířit očkování třetí dávkou na všechny, kteří druhou vakcínu dostali nejméně před pěti měsíci.

Podle studií, jimiž se Izrael řídí, s časem ochrana očkovaných proti nákaze klesá, třetí dávka imunitu výrazně posiluje. V Izraeli začali očkovat třetí dávkou v srpnu nejprve lidi starší 60 let a osoby s oslabenou imunitou, pak skupinu rozšířili na občany nad 50 let a nyní hranici znovu o deset let posunuli.

Světová zdravotnická organizace ale třetí dávku zatím nepovažuje za nutnou a tvrdí, že je nejprve třeba zajistit co nejširší základní naočkování lidí.

Austrálie

V Austrálii je nyní epicentrem pandemie covidu právě Nový Jižní Wales, kde nejvíce případů registrují v Sydney. Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová už dříve připustila, že nakažených bude v příštích dvou až třech týdnech významně přibývat.

Původní plány, že by v Sydney mohl koncem srpna po devíti týdnech skončit přísný lockdown, proto s nejvyšší pravděpodobností nevyjdou.

Ve státě Viktoria úřady oznámily 57 případů koronaviru, což je nejvíce za 24 hodin v letošním roce, o den dříve hlásil stát čtyřiadvacet případů. 

Od středy má Nový Zéland přísnou karanténu

Novozélandské úřady nyní celkem evidují 21 případů, ale podle Ardernové se virus v zemi nemusí šířit dlouho, jelikož současné případy spojují s člověkem, který se 7. srpna vrátil na Nový Zéland ze Sydney.

Ministerská předsedkyně nicméně už po potvrzení prvního případu v úterý oznámila, že v zemi od středy začíná přísná karanténa. V Aucklandu a okolí potrvá zatím týden, ve zbytku země tři dny.