Biden: Američané nemohou bojovat ve válce, kterou nechce vést ani afghánská armáda

Americký prezident Biden k situaci v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Američané by neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat, uvedl americký prezident Joe Biden. Spojené státy utratily za válku v Afghánistánu přes bilion dolarů, daly tamním vládním jednotkám všechny prostředky, aby mohly vyhrát boj o svou budoucnost. „Jediné, co jsme jim dát nemohli, je vůle bojovat,“ uvedl šéf Bílého domu ve svém mimořádném projevu věnovaném vývoji v Afghánistánu. Pokud však budou Američané a jejich partneři v zemi napadeni, odpověď USA bude rychlá a tvrdá, varoval.

„Afghánská armáda zkolabovala, někdy se ani nepokoušela bojovat. Američané nemohou bojovat za Afghánce, když ti nebudou bojovat sami za sebe,“ uvedl Biden v projevu. „Mohli bychom bojovat další roky, ale nepřineslo by to žádný výsledek. Pouze další oběti,“ dodal.

Řekl, že nechce opakovat chyby, které USA v historii udělaly. Zmínil například i válku ve Vietnamu, k jejímuž závěru bývá současná evakuace opakovaně přirovnávaná.

Cílem americké přítomnosti v Afghánistánu nikdy nebylo vybudování národa, ale potlačení terorismu, zdůraznil Biden v projevu. Uvedl také, že po dvaceti letech nehodlá tuto válku předat dalšímu nástupci v Bílém domě: „Afghánistán je hřbitovem velmocí. Naše mise v zemi zažila mnoho přešlapů. Nebudu tuto zodpovědnost předávat na pátého prezidenta.“

„Stojím za svým rozhodnutím. Nikdy nebyl dobrý čas stáhnout americké jednotky. Bylo nám jasné, jaká jsou rizika,“ řekl Biden. Uznal ale, že se převzetí moci Talibanem událo „rychleji, než jsme to očekávali.“

Americký prezident Joe Biden k situaci v Afghánistánu a postoji USA
Zdroj: Leah Millis/Reuters

Spojené státy využijí své jednotky k pomoci při evakuaci

Biden kromě toho zmínil i Čínu a Rusko, které by podle něj rádi viděly, aby USA zůstaly v Afghánistánu, vyčerpávaly se zde a utrácely další biliony dolarů. USA dle slov svého prezidenta nicméně hodlají Afghánce i nadále podporovat. „Budeme se snažit využívat diplomacie a humanitární pomoci. Budeme se snažit hájit práva všech Afghánců, afghánských dívek a žen,“ uvedl Biden.

Šest tisíc amerických vojáků bude nasazeno v Afghánistánu, aby zajistili evakuaci spojenců a Afghánců, kteří se spojenci spolupracovali a čekají na transport, popsal další plány Biden. Zmínil, že v zemi je zhruba tisíc Američanů, kteří čekají na evakuaci. „Musíme je dostat z oblasti co nejrychleji. Potom skončíme válku.“

USA mezitím poskytly víza afghánským spolupracovníkům, v tom hodlá stávající demokratická administrativa pokračovat. Projev zakončil šéf Bílého domu poděkováním všem, kteří nasazovali své životy, a přáním „Bůh ochraňuj naše vojska“.