Před 30 roky představili vědci první webovou stránku. Za pár let se internet rozběhl po celém světě

Události: Třicet let první weboé stránky (zdroj: ČT24)

Od představení první webové stránky na světě a prvního prohlížeče uplynulo třicet let. Služba World Wide Web měla zpočátku pomáhat především pro jednodušší sdílení informací přes internet mezi vědci pracujícími v Centru pro jaderný výzkum CERN.

Existenci projektu www oznámil veřejně 6. srpna 1991 britský informatik Tim Berners-Lee. U největšího urychlovače světa pracoval už v té době i jaderný fyzik Karel Šafařík, bývalý vedoucí experimentu ALICE. 

„Začínaly velké experimenty, kde spolupracovalo řekněme přes tisíc lidí. Tak byl potřeba nějaký systém, kde by se sdílely informace. Toto byl úplně první webový server,“ říká. 

Jeden z prvních způsobů, jakým bylo možné v CERN používat nově oznámenou službu World Wide Web, bylo vybírat odkazy pomocí čísel. 

Skutečnost daleko předstihla původní představy

Z CERN se nová služba volně šířila i mezi další vědce. Trvalo ale řadu let, než se surfování po webu stalo dominantním způsobem, jak používat internet. „V té době vůbec nebylo jasné, že ten právě v té době navržený web bude tou službou, která zvítězí,“ uvedl autor webu Muzeuminternetu.cz Jiří Peterka.

„Co se z toho potom stalo, to jsem si tehdá vůbec nepředstavoval,“ přiznává i Šafařík.

Přišel prudký celosvětový rozjezd

Běžnější než webové servery byla u nás ještě v roce 1994 dnes už skoro zapomenutá služba Gofer. „Tam byly jenom řádkové položky s nabídkami. To jsou vlastně soustavy vzájemně provázaných menu. Neumožňovala zabalit ten obsah v líbivé podobě,“ vysvětluje Peterka.

Množství webových stránek začalo strmě stoupat po roce 1995. To internet jako takový začal být dostupný i mimo akademické prostředí. Jen domén .cz je aktuálně registrovaných skoro půl druhého milionu.