Obcí Petkovce na východě Slovenska se prohnalo tornádo, několik domů je bez střechy

Na východě Slovenska se prohnalo tornádo. Několik domů je bez střechy (zdroj: ČT24/TA3)

Obcí Petkovce na východě Slovenska se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo. Poškodilo obytné domy, některé zůstaly bez střechy. Na místě zasahuje zhruba dvacet profesionálních a dobrovolných hasičů. Odstraňují spadlé stromy a části střech ze silnice a poničené střechy přikrývají plachtami, píše server Teraz.sk.

„Bylo vidět, jak se točí vír a všechno zvedá nahoru. Plechy ze střech to odneslo možná sto metrů. Přehnalo se jen spodní částí obce. Trvalo to možná minutu, ale demolovalo to všechno, je tady spoušť,“ popsal starosta Pavol Hybala podle Teraz.sk. Dodal, že podle jeho informací nebyl nikdo při řádění živlu zraněn.

„Nahlášeno bylo poškození čtyř rodinných domů, kterým tornádo odneslo střechu. Polámané jsou stromy, elektrické vedení je stržené,“ popsala operační důstojnice krajského ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Prešově s tím, že byla také neprůjezdná silnice v obci. 

Popis škody, kterou tornádo způsobilo, je podle starosty zatím předběžný. Úřady je vyčíslí později.

Tornádo se na konci června přehnalo rovněž Břeclavskem a Hodonínskem. Na Moravě tehdy poničilo kolem dvanácti set domů, asi dvě stě z nich muselo být zbouráno. Šest lidí zemřelo. Bouře způsobila škody za miliardy korun.