KLDR podmiňuje jednání o jaderném programu. Usiluje o rafinované ropné produkty, ale i alkohol a obleky

Severní Korea požaduje zrušení mezinárodních sankcí, které jí zakazují vyvážet kovy a dovážet rafinované ropné produkty a další zboží. Pchjongjang to považuje za podmínku pro obnovu jednání o jaderném odzbrojení se Spojenými státy, uvedli podle agentury Reuters v úterý jihokorejští zákonodárci.

„Jako podmínku k opětovnému zahájení jednání Severní Korea chce, aby jí Spojené státy umožnily export nerostů a import rafinovaných ropných produktů a dalšího potřebného zboží,“ řekl člen jihokorejského parlamentního výboru pro zpravodajskou činnost Ha Tche-kung.

„Na dotaz, jaké další zboží potřebují nejvíc, uvedli, že jde o vysoce kvalitní alkoholické nápoje a obleky. A to nejen pro osobní potřebu severokorejského vůdce Kim Čong-una, ale také pro elitu v Pchjongjangu,“ dodal.

Rada bezpečnosti OSN kvůli severokorejskému jadernému a balistickému programu uvalila na KLDR řadu sankcí, včetně těch, které omezují obchodování s ropou, ale také například s uhlím. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v úterý zopakoval, že Spojené státy jsou ochotny se se Severní Koreou sejít „kdykoli a kdekoli, bez předběžných podmínek“.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se v roce 2018 setkali na historickém summitu v Singapuru, po jejich neúspěšném summitu v únoru 2019 v Hanoji se ale jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje ocitla na mrtvém bodě.