Kvůli výrokům o volebních podvodech Bolsonara vyšetřuje soud

Brazilský nejvyšší volební soud (TSE) v pondělí zahájil vyšetřování prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho opakovaným výrokům o možných podvodech, k nimž podle hlavy státu bude docházet ve volbách chystaných na příští rok. Bolsonaro opakovaně tvrdí, že nynější elektronický hlasovací systém je náchylný k manipulacím. Kritici se přitom domnívají, že si tím podobně jako exprezident USA Donald Trump připravuje půdu pro odmítnutí případné volební prohry.

TSE se bude zabývat tím, zda Bolsonaro spáchal zločin a ohrožoval brazilskou demokracii, když na volební systém útočil na sociálních sítích.

Soud se ke kroku rozhodl poté, co jej prezident kritizoval a obvinil jeho členy z toho, že se snaží udržet stávající způsob sběru hlasů. Ten je podle Bolsonara nastavený tak, aby se k moci vrátil levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Krajně pravicový Bolsonaro požaduje, aby Brazílie přešla na čistě papírové volební lístky a opustila elektronické volební přístroje. Tvrdí, že se pak s větší důvěryhodností budou moci provádět případné přepočty hlasů. Prezident přitom již prohlásil, že výsledky voleb zřejmě nepřijme, pokud se způsob shromažďování hlasů nezmění.

Hlasování je v pořádku, míní soudci

V TSE zasedá 18 bývalých i nynějších soudců brazilského nejvyššího soudu, kteří nynější systém hlasování obhajují. „Brazílie se již zbavila historie volebních podvodů,“ uvedli s tím, že nynější způsob sběru hlasů funguje od roku 1996 a dosud při žádných volbách činitelé nepřišli na volební manipulace. Celý volební proces podle nich pravidelně monitoruje řada brazilských institucí a provádí jeho audity před i po hlasování.

Soudci rovněž prohlásili, že větší riziko volebních machinací hrozí naopak u papírových volebních lístků, jejichž zavedení by mohlo ohrozit integritu nadcházejících voleb. Ve čtvrtek má nicméně jeden z parlamentních výborů hlasovat o návrhu zákona na zavedení papírových lístků, který v zákonodárném sboru prosadil Bolsonaro.