Lukašenko vyhlásil boj nevládním organizacím. Desítky z nich chce zavřít

Běloruské úřady v posledních dnech nařídily rozpuštění nejméně čtyřiceti nevládních organizací, upozornilo centrum pro ochranu lidských práv Vjasna. Likvidace podle Vjasny hrozí také běloruskému PEN klubu, který vede spisovatelka Světlana Alexijevičová oceněná Nobelovou cenou za literaturu, nebo Běloruské asociaci novinářů (BAJ). Před bezprecedentním tlakem, který je v Bělorusku vyvíjen na občanskou společnost, varovala také mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

V pátek běloruské úřady nařídily zavření patnácti nevládních organizací včetně lidskoprávního centra Human Constanta, organizace BelSetka Anti-AIDS nebo sdružení, které pomáhá lidem s postiženími, uvedla agentura AP. O den dříve běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko varoval, že bude pokračovat v takzvané čistce v řadách pracovníků neziskových organizací, které označil za bandity a zahraniční agenty. S problémy se potýká například také Press-Club, který poskytuje novinářům vzdělávací programy.

Zavřeny bez varování

Centrum Vjasna upozornilo, že většina nevládních organizací je zavírána bez předchozího upozornění a aniž by jim byly dopředu tlumočeny jakékoli požadavky. Občanské spolky tak nemají prostor, aby mohly rozhodnutí úřadů napadnout. Úřady, které tvrdě zasahují také proti nezávislým médiím, již tento měsíc podle Vjasny podnikly dvě stě zátahů v kancelářích a bytech aktivistů a novinářů.

„Běloruské úřady neohroženě pokračují ve svých bezprecedentních a tvrdých útocích na občanský prostor, na všechny formy opozice a mírumilovného disentu,“ uvedla ředitelka AI pro region východní Evropy a střední Asie Marie Struthersová.

Po hromadných protestech, které propukly v Bělorusku v srpnu loňského roku, již úřady uzavřely řadu médií kritických vůči režimu a organizací na ochranu lidských práv. Spouštěčem rozsáhlých demonstrací se staly prezidentské volby, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět Lukašenko. Ten v Bělorusku vládne tvrdou rukou již od roku 1994. Podle opozice, Evropské unie a některých dalších zemí byly výsledky voleb zfalšované ve prospěch autoritářského prezidenta. Policie proti demonstracím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Lukašenko obvinění z volebních podvodů odmítá.