Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě

Americká společnost Colonial Pipeline oznámila, že po pátečním hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně.

Colonial Pipeline je největším provozovatelem potrubní sítě pro přepravu ropných produktů v USA. Firma se stala terčem takzvaného ransomwaru, tedy vyděračského programu, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné.

FBI za pachatele útoku označila organizaci známou jako DarkSide, která by podle odborníků mohla mít sídlo v Rusku či ve východní Evropě.

Společnost v pondělním prohlášení sdělila, že uvedla do provozu potrubní úsek z Greensboro v Severní Karolíně do Woodbine v Marylandu. Zbylé páteřní potrubí podle firmy nadále nefunguje, už se však podařilo zprovoznit některé postranní větve v rámci produktovodní soustavy.

Problémy pro rafinérie

Výpadek ve fungování potrubní sítě Colonial Pipeline způsobil problémy americkým rafinériím, z nichž některé si začaly objednávat tankery, aby měly ropné produkty kde uskladnit.

Letecký přepravce American Airlines oznámil, že byl v důsledku nedostatku paliva nucen zrušit dva dálkové lety.

Colonial Pipeline denně přepravuje asi 2,5 milionu barelů benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších ropných produktů. Využívá k tomu síť potrubí v celkové délce zhruba 8850 kilometrů. Firma uvádí, že na zásobování východního pobřeží Spojených států pohonnými hmotami se podílí asi ze 45 procent.

Distribuční síť potrubí Colonial Pipeline
Zdroj: Reuters