Indie hlásí rekordních 360 tisíc nakažených koronavirem. Česko do země pošle 500 lahví s kyslíkem

Indie za poslední den zaznamenala 3293 úmrtí po nemoci covid-19 a více než 360 tisíc nově nakažených koronavirem. V obou případech jde o rekord. Celková bilance zemřelých tím překonala 200 tisíc, píše agentura Reuters. Země už týden hlásí více než 300 tisíc nových případů infekce denně. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že Česko zemi daruje 500 kyslíkových lahví, ve čtvrtek to schválí vláda. Češka žijící v Indii Blanka Jeetendra Varma uvedla, že situace je pro miliardovou zemi nečekaná, aktuální vlna postihla všechny skupiny obyvatel.

Druhá nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel hranici 200 tisíc úmrtí po covidu-19 překonala jako čtvrtá na světě po Spojených státech, Brazílii a Mexiku. Mnoho odborníků se přitom domnívá, že skutečné počty infikovaných jsou výrazně vyšší.

Za posledních 24 hodin se v Indii podle agentury Reuters potvrdilo rekordních 360 960 nových případů koronavirové nákazy. Agentura AP uvedla údaj 362 757. Celková bilance nakažených od začátku pandemie tak činí skoro 18 milionů, odborníci nyní upozorňují na tamní nebezpečnější variantu viru.

Zdravotní experti poukazují na to, že rychlý nástup infekce souvisí i s tím, že se konala shromáždění při hinduistických svátcích a v některých státech také předvolební shromáždění. Svůj podíl viny nese podle expertů i vláda, která předčasně vyhlásila úspěch v boji proti koronaviru, což vedlo k laxnosti a nedodržování ochranných opatření.

Městské vlády vytyčily pozemky na pohřebiště

„Já si nemyslím, že se něco nezvládlo, ale pokazilo se. Hlavní problém té současné druhé a kritické vlny nastal v momentě, kdy se tady ve velmi krátké době potkalo několik mutací. První vlna se týkala podobných pacientů jako v západním světě, starších a nemocných, ta druhá vlna postihla velmi kriticky veškeré obyvatelstvo,“ sdělila ve Studiu 6 Češka žijící v Indii Blanka Jeetendra Varma.

Indickou variantu koronaviru vědci poprvé odhalili loni v říjnu. Indické úřady nyní hovoří o dvojité mutaci. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že se zatím ví jen málo o její možné větší nebezpečnosti a nakažlivosti, a dodala, že zatím tuto variantu nezařadila mezi zvlášť znepokojivé, za které považuje britskou, jihoafrickou a brazilskou variantu. 

Země má také díky své mladé populaci nižší úmrtnost než západní státy. „V Indii se nikdy netestovalo plošně, ale trasovaní tady bylo poměrně dost důsledné od samotného začátku,“ uvedla Jeetendra Varma s tím, že nejvíce přeplněné jsou státní nemocnice. Připravena na situaci nejsou ani krematoria.

Indie hlásí rekordní počty infikovaných koronavirem (zdroj: ČT24)

„Tady v Indii ne všichni pacienty umírají v nemocnicích, umírají doma a ve svých městech. Dočetla jsem se, že zemřelí jsou spalovaní na silnicích, to není pravda. Městské vlády musely vytyčit pozemky na pohřebiště, kde se zemřelí spalují. Tyto pozemky jsou posvátné jako naše hřbitovy, není pravda, že by se zemřelí spalovali kdekoliv,“ sdělila s tím, že v Indii probíhají kremace buď tradičním způsobem na otevřeném ohni, nebo v krematoriu.

Současná situace prý nastala velice rychle. „Dramatický vzestup nastal během tří až čtyř týdnů, země na to nebyla připravená. Během posledních šesti měsíců docházelo k uklidnění, kdy klesaly počty nakažených. Začátkem roku tady byl naprostý klid, nic nenasvědčovalo tomu, že by se toto mohlo stát, navíc se začalo očkovat,“ sdělila Jeetendra Varma. Podle ní ale Indie situaci zvládne.

Poslední rekordní přírůstek infikovaných Indie zaznamenala v pondělí, kdy hlásila 350 tisíc nově nakažených. Šlo přitom o pátý globální denní rekord v řadě. Celková bilance úmrtí po nemoci covid-19 vystoupila na 201 187, v uplynulém týdnu přitom přibývalo více než dva tisíce obětí denně.

Do pomoci Indii se zapojila už řada států, mezi jinými USA, Británie, Francie, Německo, Austrálie nebo Irsko. Mnohé posílají kyslík, ventilátory, zdravotní potřeby a Spojené státy dají k dispozici také vakcíny.