Francie zavře školy, cestovat se bude smět jen do 10 kilometrů od domova

Ve Francii se nejméně na tři týdny zavřou školy, což bude v této zemi v letošním školním roce kvůli pandemii poprvé. Od sobotního večera také na jeden měsíc začne platit omezení pro pohyb výhradně v okruhu do deseti kilometrů od bydliště pro celou Francii, dosud to platilo jen v 19 departementech. Zpřísnění opatření kvůli epidemii covidu-19 ve středu večer spoluobčanům oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Od úterý budou mít všichni žáci jeden týden distanční výuku, pak budou následovat dva týdny velikonočních prázdnin, což je ve Francii běžné. Středoškoláky pak čeká ještě jeden týden distanční výuky navíc. Třítýdenní uzavření se týká i jeslí a mateřských škol. Podle prezidenta je ale vzdělávání stále vládní prioritou, koronavirus se ve školách podle Macrona nešíří rychleji než jinde a není proto důvod je zavírat na delší než nezbytnou dobu.

Až do sobotního večera se Francouzi mohou volně pohybovat a přemístit se tam, kde chtějí trávit nadcházející měsíc. Během něho se pak bez omezení mohou pohybovat jen v ohraničeném prostoru. Pro cesty za desetikilometrový okruh nebo během nočního zákazu vycházení, který platí od 19:00 do 6:00 hodin, bude potřeba vyplněné písemné potvrzení. Nová opatření ve čtvrtek projednají poslanci i senátoři.

Hlavním důvodem pro zpřísnění restrikcí je dlouhodobé přetížení francouzských nemocnic, v těch nyní leží přes 28 tisíc pacientů. „Zapamatujte si toto číslo: 44 procent pacientů na jednotkách intenzivní péče je mladších 65 let,“ uvedl ve středu Macron.

Prezident v projevu k národu slíbil, že zmírnění přijde od poloviny května, kdy by se mohly otevřít terasy restauračních zařízení. Vláda později představí detailní plán na otevření kulturních, restauračních a sportovních zařízení.

Horizont ČT24: V některých francouzských nemocnicích čekají pacienti na lůžka na JIP na chodbách (zdroj: ČT24)