USA nařídily části svých diplomatů odchod z Myanmaru kvůli obavám o bezpečnost

Spojené státy v úterý nařídily kvůli nepokojům odjezd z Myanmaru všem americkým diplomatům, jejichž přítomnost v místě není nezbytně nutná, informovala agentura Reuters. V zemi panuje chaos od únorového převratu, kdy armáda svrhla civilní vládu. Při krvavém potlačování následných protestů už podle myanmarské neziskové organizace AAPP zemřelo nejméně 521 lidí z řad civilního obyvatelstva.

Ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že poté, co v únoru dovolilo vládním zaměstnancům a jejich rodinám ze země odjet, jim nyní odchod nařizuje. „Bezpečnost vládních zaměstnanců (…) a amerických občanů je největší prioritou ministerstva,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí resortu zahraničních věcí. Americká ambasáda v Myanmaru zůstane otevřená a bude i nadále v omezeném režimu poskytovat konzulární služby.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken o několik hodin dříve znovu odsoudil násilné potlačování protestů v asijské zemi a vyzval mezinárodní společnosti, aby zvážily přerušení obchodních vztahů s podniky, které podporují myanmarskou juntu. USA minulý týden uvalily sankce na dva konglomeráty vlastněné myanmarskou armádou.

Armáda se v Myanmaru na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Do Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii jasně opanovaly podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Od té doby jsou v Myanmaru na denním pořádku demonstrace odpůrců převratu, proti nimž tvrdě zasahují bezpečnostní složky.

Nejkrvavějším dnem protestů byla zatím sobota, kdy při nich podle tamních médií zemřelo 114 lidí. Přes 2600 osob bylo v souvislosti s protesty od převratu zadrženo, udává Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP).