Epidemická situace v Polsku se zhoršuje. Vrchol se očekává počátkem dubna

Události: Polsko zrychluje očkování (zdroj: ČT24)

Tempo šíření koronaviru se v Polsku v posledních dnech stále zrychluje. Denně přibývá v týdenním průměru přes 28 tisíc nových případů nákazy. Rekordní je znovu i počet pacientů, kteří se aktuálně léčí z nemoci covid-19 v nemocnicích. Vláda proto postupně zpřísňuje restriktivní opatření.

Šéf týmu, který pro vládu připravuje modely vývoje epidemie, tvrdí, že s covidem se setkalo už přes 40 procent Poláků. „Předpokládáme, že vrchol epidemie přijde mezi 3. a 5. dubnem. Počet denních případů v týdenním průměru se bude pohybovat okolo 33 tisíc,“ řekl analytik Centra modelování epidemie Varšavské univerzity Franciszek Rakowski.

I po dosažení vrcholu se pak bude situace ještě několik týdnů uklidňovat. 

Podle statistik ministerstva zdravotnictví je celkem v Polsku k dispozici 40 tisíc covidových lůžek. Nyní jich je obsazeno něco přes 31 tisíc. Deset procent pacientů potřebuje plicní ventilaci, v zemi zbývá ještě 800 plicních ventilátorů.

Chybí zdravotnický personál

Vláda každý týden navyšuje kapacitu o příbližně tři tisíce lůžek, uvedl zpravodaj. Problém je však s nedostatkem zdravotnického personálu. A to i proto, že se po celé zemí otevírají provizorní nemocnice. Vláda tam převádí zdravotníky z jiných nemocnic, což vede k různým sporům a stížnostem. „Také se objevují zprávy o nedostatku sanitek. Některé čekají i hodiny na příjem pacientů, které vezou.“

Regionálně se situace liší, nejsložitější je nyní ve Slezském vojvodství, odkud už jsou pacienti přesouváni do okolních regionů. Vláda navíc aktivovala letouny a vrtulníky, které by mohly pacienty převážet jinam. Komplikovaná situace je i ve Varšavě či Dolnoslezském vojvodství.

Přibývá restriktivních opatření

Mathé připomněl, že minulý týden došlo k opětovnému zpřísnění opatření proti koronaviru. Uzavřely se jesle a školky, přestaly také fungovat kadeřnictví, kosmetické salóny, hobby markety či velké obchody s nábytkem. Otevřeny však zůstávají malé obchody, do kterých je možno vejít z ulice. Omezen není ani pohyb. „Rozhodně to není tvrdý lockdown, jak ho známe z jiných evropských zemí, včetně Česka.“ Další zpřísňující opatření vláda zatím neplánuje.

Spor je o kostely, které jsou otevřeny, byť s omezením jeden člověk na 20 metrů čtverečních. Na dodržování limitů úřady dohlížet nebudou. Někteří odborníci či levicová opozice požadují jejich úplné uzavření. Argumentují, že se tam restriktivní opatření nedodržují. Stejné omezení platí i pro obchody s prodejní plochou nad 100 metrů čtverečních.

Polská vláda přistoupila v polovině února, kdy čísla začala mírně růst, k poměrně velkému rozvolnění. Otevřela hotely na 50 procent kapacity, divadla, kina, omezení v zemi byla minimální. V době, kdy se rozhodla uvolnit opatření, byl průměrný nárůst 5,5 tisíce denně. A společnost byla velmi unavená a žádala rozvolnění. To podporovala – i ve větším měřítku – velká část středové a pravicové opozice, připomněl Mathé.

Později však musel kabinet přistoupit k postupnému zpřísňování. Současnou situaci přisuzuje především britské variantě viru, která se od února v Polsku výrazně rozšířila. Nyní už představuje 80 až 90 procent nákaz.

Očkovat se bude i v lékárnách

Polsko plánuje v druhém čtvrtletí podat 14 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. Nově se bude očkovat třeba v lékárnách, o látku se můžou hlásit i firmy s víc než 500 zaměstnanci. Do konce dubna země otevře registraci pro všechny občany starší 47 let. Vakcinace má vedle lockdownu zkrotit rostoucí třetí vlnu epidemie, která vytváří tlak na polský zdravotní systém.

„Blíží se velikonoční svátky. Chci už dnes vyzvat k tomu, abychom je strávili v úzkém kruhu, výhradně v kruhu nejbližší rodiny,“ vzkázal Polákům premiér Mateusz Morawiecki.