Premiéři V4 podepsali memorandum k výročí vzniku skupiny, podle Matoviče čas její význam prověřil

Brífink premiérů V4 během setkání v Krakově (zdroj: ČT24)

Premiéři Polska, Česka, Slovenska a Maďarska se sešli na summitu v Krakově u příležitosti 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny. Vedle podpisu memoranda k výročí založení se věnovali zejména epidemii covidu-19 a průběhu očkování. Apelovali na EU, aby donutila farmaceutické firmy k plnění dodávek už objednaných vakcín. Schůzky s Mateuszem Morawieckým, Andrejem Babišem, Viktorem Orbánem a Igorem Matovičem se na krakovském hradě Wawel účastnil také předseda Evropské rady Charles Michel.

Podle polského premiéra Morawieckého se situace v Evropě kvůli pandemii zásadně změnila. Na jednání se předsedové vlád shodli, že chtějí posílit EU a zrychlit programy očkování. Morawiecki poděkoval svým kolegům a ocenil ostatní premiéry. „Spolupráce s vámi je úžasná, díky tomu jsme tam, kde jsme,“ řekl.

Slovenský premiér Igor Matovič připomněl, že před 30 lety nevznikla čtyřka, ale trojka. Teprve poté se rozdělilo Československo. „Jsou to ty samé země, se stejnými obyvateli, ale jsme čtyřka,“ uvedl Matovič s tím, že uplynulé tři dekády význam a soudržnost skupiny prověřily. Slovenský premiér také s odkazem na Orbána, Morawieckého a Babiše dodal, že věří, že V4 bude „plná, neochvějná a smysluplná, i když tady my čtyři už nebudeme“.

Události: V4 chce větší tlak EU na výrobce vakcín (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš zdůraznil, že visegrádká čtyřka je ekonomické uskupení, nikoliv politické. „Máme nízkou nezaměstnanost, nízké daně a jsme i skvělé místo pro investice,“ míní. Podle českého premiéra má V4 v Evropě silný hlas a dokáže přicházet s konkrétními řešeními pro celou Unii. „Proto jsem rád, že jsme podepsali výroční deklaraci,“ dodal.

Ohledně pandemie Babiš připustil, že situace v Česku není dobrá: „Lidé jsou frustrovaní, už nechtějí dodržovat opatření.“ Poděkoval také Orbánovi a Morawieckému za nabídku převzetí pacientů. Novinářům Babiš později upřesnil, že se nejprve svých kolegů sám zeptal, zda by případně mohli vypomoci, a dostalo se mu od nich ujištění v tomto smyslu. Babiš však dodal, že nešlo o nic konkrétního.

Politika musí stranou, potřebujeme očkovat, zdůraznil Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož země jako první v EU dala zelenou k použití i vakcín z Ruska a Číny, opět vybízel, aby za dané situace šla geopolitika i politika stranou. Je podle něj jedno, zda je vakcína ze Západu nebo Východu, důležité je, aby fungovala. „Jen vakcíny mohou ochránit lidi,“ zdůraznil.

„Můj názor je velice blízký Orbánovu. Ochrana zdraví a života nemůže být spojována s geopolitikou,“ přitakal slovenský premiér Igor Matovič, jehož vláda o použití ruské vakcíny také uvažuje. „Potřebujeme vakcíny ještě v únoru a březnu, abychom se pandemie zbavili co nejdříve,“ přitakal i polský hostitel schůzky Morawiecki.

„Vakcína je jediné řešení, a proto mě mrzí, že Evropská unie skvěle vyjednávala a věřila, že farmaceutické firmy budou seriózní. Předplatili jsme 3,2 miliardy eur výrobcům vakcín a objednali jsme 2,3 miliardy vakcín pro 477 milionů občanů EU. Bohužel, dodávky nejenže mají zpoždění, ale dokonce slyšíme, že výrobci vyvážejí mimo EU vakcínu, i když je na území EU vyráběna. O tom jsme diskutovali. To musí skončit,“ prohlásil Andrej Babiš.

Po skončení summitu dodal, že případné využití ruské vakcíny Sputnik V, zejména pokud by nezískala schválení unijní lékovou agenturou, by s sebou neslo řadu otázek. „Například času dodávky, protože předpokládám, že od dubna budeme mít dostatek vakcín. Samozřejmě by to byla také otázka zájmu našich občanů,“ dodal.

Jak přimět farmaceutické firmy ke splnění závazků, bude hlavním tématem videosummitu EU příští týden. „Urychlení dodávek vakcín je absolutní priorita, na které Evropská komise musí pracovat od rána do večera. Sdílím znepokojení premiérů Visegrádské skupiny,“ ujistil v Krakově i předseda Evropské rady Charles Michel.

Babiš po summitu V4: Využití Sputniku je i otázkou zájmu občanů (zdroj: ČT24)

Při dopoledním jednání se za Michelovy účasti hodnotila především dosavadní spolupráce V4 a její další směřování. Během pracovního oběda premiéři diskutovali také vztazích s Ruskem či situaci v Bělorusku. Odpoledne podepsali memorandum o digitální spolupráci a zabývali se inovacemi ve virtuálním prostoru.

Babiš: Nejsme politická skupina

Andrej Babiš na brífinku před svým odletem reagoval na nedávná slova slovenského ministra zahraničních věcí Ivana Korčoka, který v komentáři v listu Sme napsal, že Visegrádská skupina by neměla vystupovat v Evropské unii jako politický blok.

„V4 vystupující v EU jako politický blok není dobrá volba. Pokud se takto budeme dlouhodobě profilovat my, začnou takto v EU uvažovat i jiní. Pokud etablujeme praxi nebo z ní uděláme přímo doktrínu, že naše evropské pozice budeme odvíjet od V4, tak budeme muset často dělat kompromisy, které nemusí být dobré pro EU jako celek a zejména nás samotné,“ uvedl Korčok.

Babiš s názorem slovenského politika nesouhlasí, řekl, že V4 nevystupuje politicky. „Nevím, kde na to pan ministr přišel. Dokonce ani ty vládnoucí strany nejsou v jednom politickém uskupení. Takže to není politické, ale ekonomické uskupení. Je to uskupení, které reprezentuje 65 milionů lidí v regionu, který je historicky úspěšný, má nízké zadlužení, dobrý růst HDP, velice pracovité a šikovné lidi. Tenhle blok má v posledních letech vyšší význam než předtím. Je významný ekonomický partner, například Německa, tam jsme největší,“ řekl.

Blíž k západu

Premiéři spolu vždy koordinují svá stanoviska před všemi summity EU, skupina spolupracuje tam, kde jsou si země a jejich stanoviska blízká, dovysvětlil Mathé. Úzce spolupracovala například v odporu k pomoci jihoevropským zemím převzetím části žadatelů o azyl, kteří přeplnili tamní kapacity. Že zabránila celoevropskému přerozdělení migrantů, považuje za úspěch.

Visegrádské spojenectví se týká výhradně témat, kde země mají stejné priority. V konfliktních věcech postupuje každá zvlášť. Stalo se to například při hlasování o evropském rozpočtu.

„Platí to i v některých mezinárodních vztazích. Víme, že Viktor Orbán má velmi blízko k Rusku, Vladimir Putin je jeho přítel. Polsko je naopak dlouhodobě k Rusku kritické, považuje ho za hrozbu, přeje si ještě přísnější sankce. To jsou stanoviska, která jsou naprosto v protikladu. To jakoby se na platformě Visegrádu neřešilo, že jsou zde takto rozdílné názory – Visegrád zkrátka spolupracuje tam, kde si je blízký,“ vysvětlil Mathé.

Prezidenti se již setkali

Prezidenti zemí V4 si výročí připomněli minulý týden na dvoudenním summitu v rezidenci nedaleko letoviska Jurata na poloostrově Hel na severu Polska. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že prezident Miloš Zeman ve svém vystoupení na summitu mluvil o solidaritě a přátelství v rámci visegrádské čtyřky.

„Poukázal na to, že se opakovaně zastal Polska a Maďarska, tedy zemí, které soustavně čelí nepodloženým útokům,“ napsal mluvčí. Vlády ve Varšavě a Budapešti jsou už několik let terčem kritiky ze strany Evropské unie i jiných mezinárodních organizací kvůli narušování principů nezávislosti justice, podkopávání práce nezávislých médií nebo nevládních organizací.

Zatímco pro Zemana byla cesta do Polska první zahraniční návštěvou po více než roce, Babiš v poslední době vyrazil do Maďarska a Srbska, kde sbíral informace o využívaných vakcínách proti covidu-19 a o postupu při pandemii. Toto pondělí měl odletět do Rakouska, kde se chtěl seznámit s postupem testování ve školách. Kvůli mlze ale byla cesta zrušena.