V4 by měla být jednotná ve sporu o unijní rozpočet, řekl Zeman po setkání s Dudou

Visegrádská čtyřka by měla být podle prezidenta Miloše Zemana jednotná při podpoře Polska a Maďarska ve sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet. Řekl to po setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Ten Zemanovi představil první předzvěsti dohody ve sporu, což český prezident přivítal.

Polsko a Maďarsko hrozí vetovat rozpočet EU na příští rok kvůli podmíněnosti čerpání unijních peněz dodržováním zásad právního státu.

Agentura Reuters ve středu s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele polské vlády informovala o předběžné dohodě mezi Polskem, Maďarskem a německým předsednictvím, mluvčí polské vlády to však později popřel. Polsko a Maďarsko podle něj představily společný rámec pro vyjednávání, ale dohody v rámci EU ještě dosaženo nebylo.

Komise jsou úředníci, zopakoval Zeman

Zeman na tiskové konferenci řekl, že si velice váží hodnot zemí V4. Považuje za nutné, aby se projevovaly i ve složitých dobách. Visegrádská skupina podle něj tím, že byla jednotná, dosáhla úspěchu v odporu k rozmisťování ilegálních migrantů. „Dnes bychom měli být stejně jednotní v podpoře Polska, ale i Maďarska ve věci sporu s Evropskou komisí,“ řekl český prezident.

Zopakoval, že Evropskou komisi považuje za úřednický orgán, ale ne za evropskou vládu, kterou je podle něj Evropská rada. „Vítám informaci pana prezidenta Dudy, podle níž na půdě Evropské rady a pod německým předsednictvím může dojít ke kompromisu, který by uspokojil zájmy jak polské, tak maďarské strany,“ dodal Zeman.

Brífink českého a polského prezidenta Miloše Zemana a Andrzeje Dudy (zdroj: ČT24)

Máme předzvěst dohody, tvrdí Duda

Podle Dudy jsou první předzvěsti dohody, dále se na ní pracuje a vedou se diskuse. Zemanovi prý představil její první návrhy. Duda řekl, že přiznávání finančních prostředků musí být velmi transparentní a srozumitelné a nelze ho využít pro politické manipulace, aby „nevznikla past pro některé země Evropské unie“.

Dodal, že se Zemanem také mluvili o schůzce prezidentů Visegrádské skupiny, které nyní Polsko předsedá. Uskutečnit by se měla v únoru. Zeman podle Dudy přijal pozvání. Hovořili také o ekonomické a pandemické situaci. Protože šlo o pracovní návštěvu, nedoprovázely ji oficiální vojenské pocty.